Někdo si rád odpálí vlastní pyrotechniku, jiní raději zvolí bezpečnější metodu a světelnou show raději přenechají odborníkům. Právě takový zážitek pro své občany připravují některá města, ačkoli se většinou nejedná o zrovna levnou záležitost. Zatímco některé radnice utratí za světelnou show klidně i statisíce, některá města ohňostroj vůbec nepřipravují. 


Takovým příkladem je na Kladensku například Buštěhrad. „Město Buštěhrad za ohňostroj zaplatí nula korun. Peníze potřebujeme na důležitější věci,“ vysvětlila Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková. Ohňostroj odpálený rukou profesionála budou marně hledat na obloze také obyvatelé Libušína. Jak uvedl jeho starosta Vladimír Eichler, žádný ohňostroj město nepřipravuje.


Naopak velká show čeká veřejnost nad největším středočeským městem, tedy Kladnem. „Jako v minulých letech, i letos připravujeme k uvítání nového roku pyromuzikální show. Její příprava je velmi náročná, finální verzi s dodavatelem ladíme okolo čtyř měsíců. Jen osm až deset hodin trvá instalace světlic,“ informovala mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková, která zároveň sdělila, že stejně jako v minulých letech se cena kladenského ohňostroje bude pohybovat kolem dvou set padesáti tisíc korun.

Při slavnostním otevření zbrojnice byla představena také nová Tatra Terrno.
Žilinští dobrovolní hasiči mají novou zbrojnici i zásahovou cisternu


Různobarevná světla se rozzáří také nad Slaným. „Novoroční ohňostroj má ve Slaném dlouhou tradici a navštěvují jej nejenom Slaňáci, ale i obyvatelé okolních obcí. Ohňostroj je doprovázen hudbou z dostatečně výkonné aparatury, aby bylo zajištěno, že hudba nezanikne během odpalování pyrotechniky. Letos jej pro město Slaný připravuje firma, která je držitelem řady ocenění ze světových festivalů, naposledy získala druhé místo v roce 2016 v Rusku,“ uvedla mluvčí slánské radnice Jana Tůmová, podle které se letos bude jednat o ohňostroj střední kategorie. Použity budou různé druhy kulových pum se speciálními efekty, římské svíce a kompaktní ohňostroje vytvářející různé efekty, jako Golden Crown, Multicolor Peon nebo Titanium Salute. 


Mluvčí Slaného poukázala také na to, jak se složitá samotná organizace a přípravy podobné akce.


„Přípravy jsou složité především z dopravní stránky, dočasně se změní dopravní situace v centru města, nebude možný vjezd na náměstí, ani do širšího centra města,“ dodala Jana Tůmová. Ohňostrojem zahájí lidé další rok i ve Smečně. Jeho odpálení je naplánováno na 1. ledna 2018. Rachejtle budou odpáleny v 17 hodin z parku před místním zámkem. 

Veřejné projednávání navrhovaných změn územního plánu v kladenském Kokosu bylo místy bouřlivé.
Lidé se bouří, další obchoďák v Kladně na Růžovém poli nechtějí


„Jedná se o krásnou lokalitu, přičemž lidé zároveň stojí v bezpečné vzdálenosti. Ohňostroj v pozadí zámku je kouzelný, sjíždějí se na něj i lidé z okolních obcí,“ nechala se slyšet starostka Smečna Pavla Štrobachová.


Cena smečenského ohňostroje se podle ní už roky nemění. Z městské kasy poputuje na pyrotechnika čtyřicet tisíc korun.
„Samozřejmě se ale mění prvky a skladba efektů. Vždy je tak zařazena nějaká novinka. Samotný ohňostroj trvá kolem deseti minut,“ dodala Pavla Štrobachová.