„Důvodem přerušení dodávky je havárie na významném přívodním řadu do průmyslové oblasti. Zjistili jsme poničení uzávěru na křižovatce ulic Dlouhá a Vinšova," sdělil Václav Kodeš ze Středočeských vodáren.

„Provedeme takové manipulace na síti, aby přerušením dodávky vody bylo zasaženo co nejméně odběratelů. Pokud by rozsah poničení uzavírací armatury vyžadoval neprodlené odstavení přívodního řadu, dotkla by se tato odstávka devatenácti set odběrných míst, což představuje bezmála osma půl tisíce obyvatel Kladna," dodal.

Oprava začne ve středu ráno a naplánována je až do půlnoci. Náhradní zásobování je zajištěno pojízdnou cisternou a mobilními kontejnery rozmístěnými od Lidlu po kladenské energocentrum Alpiq či Kablovku.

Přerušení dodávky vody mohou pocítit i obyvatelé v centru města přechodným snížením tlaku vody či jejím zákalem, jehož příčinou je přepojení vodovodních rozvodů na jiné tlakové pásmo. Mírné zakalení vody není z hygienického hlediska závadné.

„Naše společnost nabízí bezplatnou službu SMS Info, kdy registrovaní uživatelé dostávají v dostatečném předstihu informace o aktuálních haváriích na vodovodní a kanalizační síti a o plánovaných odstávkách. Tato služba poslouží při této akci celkem 364 odběratelům vodárny," uvedl Václav Kodeš.

Středočeské vodárny jsou od prosince 2004 provozovatelem vodovodů a kanalizací v majetku obcí a měst, které se nachází na území bývalých okresů Mělník, Kladno, části Prahy východ a západ, Rakovnicka a Mladoboleslavska. Společnost zásobuje pitnou vodou 230 tisíc obyvatel a spravuje více než dva tisíce kilometrů vodovodní sítě a osm set kilometrů kanalizačních stok.