Z historie radnice

Císař Karel IV. dne 23. června 1378 daroval Slanému dům po zemřelém měšťanu Lukášovi s podmínkou, že město budovu upraví na radnici. Přesnější představu o vzhledu radnice nám podává Willenbergova kresba z roku 1602, která zachycuje stav po stavebních úpravách provedených v roce 1598. Vedle domu s renesančním trojpatrovým štítem stojí vysoká hranolová věž s malovaným orlojem v prvním patře.

Věž byla opatřena vysutým ochozem, nad kterým je vidět báň s lucernou, makovice a hvězda. Tato hvězda, která je dosud na makovici zachována, se na radnici objevuje od dob husitských válek, kdy Slaný bylo nazýváno "hvězdou", Louny "měsícem" a Žatec "sluncem". V radnici byl tzv. mazhaus - rozlehlá síň, kde čekal ten, který přišel na jednání s konšely, a síň radní, kde se scházela městská rada.

Ilustrační foto.
Kladenští se dočkají moderních zastávek

Byla zde uložena privilegia a další dokumenty, např. kniha smluvní, kniha šosovní obsahující údaje o daních placených městskými obyvateli ve prospěch města, kniha soudní apod. Bezpečně byla uložena městská pokladna. V přízemí jednopatrového domu na dvoře radnice bylo vězení, tzv. Dobeška, nazvaná podle prvního vězně Dobeše, syna slánského purkmistra. Lepší vězňové, kteří si mohli na pobyt ve vězení připlatit, si odbývali trest ve "světničce" v patře budovy. Před radnicí stál pranýř - kůl nebo sloup, ke kterému byli provinilci přivázáni nebo přikováni, trlice - dva dlouhé, k sobě přiléhající trámy s polokruhovými otvory, do kterých se upínaly nohy nebo ruce odsouzeného, a kruh s řetězy.

Roku 1751 dal hrabě Michal z Martinic postavit na místě staré radnice radnici novou, která posléze shořela. Obec ji však během jednoho roku znovu vystavěla. Nové hodiny na věži byly zřízeny v květnu 1873. Velkou opravu radnice provedl v roce 1890 architekt Rudolf Štech, který ji upravil v renesančním stylu. Nad domovním portálem je zasazen z pískovcového kamene městský znak, zhotovený podle návrhu malíře Ferdinanda Velce.

V budově radniční jsou v prvním patře dva sály s neorenesanční výmalbou a klasicistními pozoruhodnými řezanými dveřmi a ostěním.

(čerpáno z webu města Slaný)

Zámek v Nelahozevsi. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Zámek Nelahozeves hostí další řemeslné slavnosti