Ne vždy to, co nám ale obchodníci nabízejí je zaručeně čerstvé a skladováno podle stanovených hygienických norem. Kladenský deník provedl malý průzkum v prodejnách s ovocem a zeleninou.

Chvílemi jsme se nestačili divit. Přestože norma povoluje skladovat půlené ovoce nebo zeleninu pouze při teplotě od 0-5 stupňů Celsia, někteří obchodníci si s tím hlavu nelámou a v potravinových fóliích prodávají s velkou oblibou zapařené rozkrájené melouny, ředkvičky nebo hroznové víno.

„Je to vždy na spotřebiteli, zda se rozhodne takové zboží koupit. Už na první pohled by měl zvážit, jestli vizuálně odpovídá jeho představě,“ uvedla vedoucí oddělení kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Praze Jitka Dvořáková. Podle jejích slov jsou pro krájení a zpracování ovoce stanoveny požadavky, které ošetřuje evropský předpis.

„V žádném případě obchodník nesmí prodávat nahnilé nebo plesnivé ovoce nebo zeleninu, které obsahují nebezpečné plísně. Je zodpovědný za to, že výrobek bude zdravotně nezávadný a pouze v neporušených obalech. Bohužel, když se stane, že vám podstrčí vykrojený nahnilý kus, poznáte to třeba až při konzumaci. I tak máte nárok na reklamaci,“ doplnila Dvořáková.

Každému, kdo si nevhodně skladovaný produkt zakoupí, hrozí navíc nákaza známými bakteriemi, ať již salmonelou nebo listeriemi.
Také inspektoři jsou jenom zákazníci a k půlení melounů či ananasů jsou benevolentní, ovšem pouze v tom případě, že ovoce prodavač rozpůlí a zabalí zákazníkovi přímo před očima, nikoli, že se například půl dne povaluje na vyhřátém pultě.

„Když to vidím, tak je mi z toho špatně. K takovému zboží nemám důvěru. Prim v tomto případě hrají hlavně v Kladně vietnamští obchodníci, kteří mají sice hodně ovoce a levnější, ale právě často venku před obchodem a v pytlíkách zapařené nebo flekaté a podobně,“ uvedla jedna ze zákaznic.