Slaný Z rozpočtu půjde letos na provoz domu více než 700 tisíc korun. Měsíční parkování osobního auta v něm bude stát 400 korun, řekl to starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Dům byl dříve poruchový a lidé jsou k němu nedůvěřiví, přestože se v něm poruchy už neobjevují. „V případě problémů s parkováním se nyní jedná spíše o drobnosti, například stačí sklopit zrcátka," uvedl starosta.

Slaný nyní zahájilo kampaň na propagaci, bude zaměřená mimo jiné na obyvatele ulic, kde je nedostatek parkovacích míst, například Vítězné, Palackého nebo Wilsonovy. Při získání parkovací karty pro dlouhodobé parkování složí zájemci ve slánském infocentru zálohu 300 korun.

S kartou pak mohou přímo v parkovacím domě zaplatit měsíční poplatek 400 korun, poté už ji použijí jen při vjezdu a výjezdu.

Náklady na provoz parkovacího domu mají letos činit zhruba 1,5 milionu korun, město je chce ještě snížit až na 800 tisíc korun, pak už by dům prodělečný nebyl. Z parkování město získává řádově desetitisíce korun, další příjmy má z pronájmu části prostor parkovacího domu bance, zhruba 600 tisíc korun.

Velkou část nákladů představuje technická podpora, poruchy už se ale neobjevují.

Parkovací dům chtělo město dříve pronajmout, nepřihlásili se však zájemci. Stavba stála 90 milionů korun, město částku splácelo, loni splátky zastavilo a chce slevu. Firma Koma Industry město žaluje. Vedení Slaného nevylučuje další jednání s firmou, třeba o výši slevy. Město se zabývá i platností uzavřené smlouvy, o které by měl také rozhodnout soud.

Parkovací dům byl vybudován v roce 2013 a má kapacitu téměř 150 aut, z toho 68 míst je vhodných i pro širší vozidla typu SUV.

Systém automatického zařízení funguje tak, že řidiči najedou na hydraulicky zvedanou plochu, zaplatí poplatek, automat jim auto vynese do patra a zaparkuje na volné místo.