Všechny muže z Lidic tehdy nacisté postříleli na dvoře Horákova statku. Ženy a děti převezli do koncentračních táborů. Šlo o odvetu za útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a jeho následnou smrt.

Ještě před transportem do lágrů byly lidické ženy i s dětmi odvezeny právě 10. června brzy ráno do tělocvičny kladenského gymnázia, kde děti následně násilím oddělili Němci od matek.

Vojáci (ilustrační foto).
Vědci vyvíjejí elektronický systém schopný rozhodovat, který voják přežije

U sochy Lidické matky před kladenským gymnáziem se tak sešli nejen potomci lidických mužů, žen a dětí, ale i další vážené osobnosti veřejného života.

Nechyběl současný kladenský primátor Milan Volf, bývalý primátor Dan Jiránek, stejně tak ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík, starostka Lidic Veronika Kellerová, středočeská hejtmanka Petra Pecková a další politici a stejně tak zástupci Československé obce legionářské Kladno.

Nejsilnější a nejsmutnější okamžik

Následovala i malá pieta přímo v prostoru tělocvičny. „Vloni jsme kvůli covid omezení malou pietu nemohli uskutečnit. Paní ředitelka gymnázia nám letos již vstup do tělocvičny umožnila. My, coby potomci lidických žen a lidických dětí, jsme dle tradice položili květiny na místa, kde se matky mnohdy naposledy setkaly se svými dětmi. Z celkového počtu 88 se jich 82 z koncentračních táborů nikdy nevrátilo,“ sdělila starostka Lidic Veronika Kellerová. Malá pieta patří při vzpomínce na Lidice k nejsilnějším a nejsmutnějším okamžikům, shodují její účastníci.

Společenský sál a Senior Home v Tuchlovicích.
Tuchlovičtí přišli o jediný společenský sál v obci, peníze na nový chybí

Velká pietní akce za účasti vrcholných státních představitelů a velvyslanců, věnovaná vzpomínce vypálených Lidic se uskuteční v sobotu 12. června od 10 hodin přímo v Lidicích na pietním území. Kvůli covid omezením bude i letos v komornějším duchu a obejde se i bez proslovů.