Ve čtvrtek večer se na městském stadionu Sletiště konal už patnáctý ročník uvedeného pivního maratonu. 
A letos s rekordní účastí 65 startujících z různých koutů republiky, z toho 15 žen.

Klasický maraton měří 42 195 metrů. Ten pivní spočívá v tom, že borci vyběhnou na trať. Po zdolání určeného úseku dorazí do depa, kde vzdálenost 40 kilometrů nahradí čtyřmi vypitými lahvovými pivy a zbytek do cíle v lepším případě opět doběhnou, v horším alespoň ujdou. Ženy pak běží půlmaraton se dvěma vypitými pivy v depu.

Důkaz, že běh není při tomto maratonském závodě nejdůležitějším faktorem, předložil například organizátor akce Metoděj Fikes. Hned po startu to skutečně napálil a do depa vbíhal jako první. Se zdoláním předložené pivní baterie už to tak slavné nebylo a Metoděj se na trať vracel už hluboko v poli poražených. Přesto svůj výkon hodnotil pozitivně.

„Dneska se mi dařilo, neboť jsem se netrápil. Pití piva není moje nejsilnější disciplína, tak se alespoň do depa snažím každoročně doběhnout jako první," řekl Kladenskému deníku Fikes, který se ale může oproti jiným závodníkům přece jen něčím pochlubit. Spolu s předsedou atletického oddílu AC Tepo Kladno Jiřím Klesnilem jsou posledními dvěma účastníky, kteří nechyběli na startu žádného z dosavadních patnácti ročníků.

„Začínali jsme kdysi na škvárové dráze na Sletišti a postupně se přesunuli na současný moderní ovál. Jeden z ročníků se běžel kolem celého stadionu, který byl tehdy v rekonstrukci. Evidujeme všechny dosavadní výsledky s výjimkou prvního ročníku, kdy nám vítězný tým z Jablonce v euforii z prvenství výsledkovou listinu spálil," konstatoval Metoděj Fikes.

Vítězství v mužské kategorii ve čtvrtek na Sletišti vybojoval Petr Tomáš ze Všetat, který byl zároveň členem vítězného týmu Lídři, společně s Pavlem Novákem (Praha) a Alešem Malíkem (Roudnice nad Labem). Mezi ženami získala na půlmaratonové trati Iveta Vacková z Humpolce.