Pod petici se již podepsalo přes 700 lidí a další podpisové akce budou následovat. Vedení Kladna sice zvažuje možná opatření, avšak ta by byla velmi nákladná. Navíc podle primátora města Milana Volfa (Volba pro Kladno) ani případný plot nemusí odradit sebevrahy od svého rozhodnutí.

Sítenský most je místem, které si stále častěji vybírají lidé k sebevraždě. Naposledy řešili strážníci v neděli případ sedmadvacetiletého muže. Jeho podivné chování ale zaznamenali na kamerách a muži zachránili život. Šestnáctiletý mladík, který se rozhodl skočit z mostu týden před ním, už takové štěstí neměl, pádem si způsobil velmi vážná zranění. Mladíkovo počínání bylo impulzem pro aktivitu jeho přátel. Ti požadují, aby byly na most nainstalovány bezpečnostní zábrany podobně jako na Nuselském mostě.

Sítenský most je častým místem sebevrahů.
Další mladý muž chtěl skočit ze sítenského mostu

„Zajímat jsme se o zabezpečení mostu začali až v době, kdy skočil náš dobrý kamarád. Dokud neskočí nějaký známý, lidé si neuvědomují, o jakou tragédii se jedná," řekla Kladenskému deníku Johana Jupová, která s dalšími přáteli sepsala petici pro vystavění bezpečnostních zábran na mostě. Možnost podepsat se pod petici měli lidé v pondělí na Sítné.

„Další podpisovou akci plánujeme na pondělí na náměstí Svobody. Petici jsme dali i na web, kde se nám podepsalo kolem stovky uživatelů," dodala Jolana Jupová.

Zabrání oplocení mostu sebevrahům v jejich konání?

Řada kladenských občanů volá po okamžitém jednání a vyčítá vedení města, že ke zmiňovaným opatřením nepřistoupilo již dříve. Zatímco jedni zabezpečení mostu požadují, druzí si myslí, že to sebevrahům v jejich konání stejně nezabrání.

Podobného názoru je i kladenský primátor Milan Volf. „Určitě je to téma, kvůli kterému stojí otevřít diskuzi. Řešení máme připravené, je drahé a neestetické, velkou otázkou však zůstává, zda oplocení sítenského mostu odradí lidi od rozhodnutí vzít si život. Kdo se k takovému činu odhodlá a je přesvědčen o řešení tímto způsobem, má celou řadu možností, jak své rozhodnutí vykonat a žádný plot mu v tom nezabrání," řekl Milan Volf.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě ve Slaném v ovocnářské společnosti Ekofrukt, kde se setkal také se zaměstnanci.
Prezident ve Slaném: Zdravý člověk má pracovat, vydělávat a platit daně

Skupinka lidí kolem Johany Jupové má v dalším počínání jasno. „Kromě sbírání podpisů se snažíme domluvit schůzku se zástupci organizace Člověk v tísni, se kterou bychom rádi spolupracovali," dodala Johana Jupová. Ta má v rukávu také záložní plán. „Kdyby vedení města argumentovalo vysokými náklady, chtěli bychom uspořádat sbírku," dodala Jupová.

Jan Brabec