Kladensko – S blížící se zimou řidiči už vyhlížejí datum 1. listopadu. Tedy začátek období, od kterého musí mít na svých vozidlech obuty zimní pneumatiky. Avšak tuto povinnost mají pouze v případě, že se na silnici nachází, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se může nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Přestože si zatím užíváme takzvaného tereziánského léta, pneuservisy na Kladensku začínají pociťovat příval zákazníků. Sice se zatím nedá hovořit o tom, že by nestíhaly, ovšem fakt, že se zima už klepe na dveře, je znát.„Zákazníci nám pomalu, ale jistě, přibývají. Samozřejmě ti méně zodpovědní ještě čekají na první sníh a nijak se datem v kalendáři nevzrušují. Přezout můžeme asi třicet aut denně, aktuálně však přezouváme kolem deseti za den. Máme k dispozici dvě stání, takže na jednom přezouváme objednané zákazníky, na druhém lidi takzvaně z ulice,“ sdělil Kladenskému deníku majitel a šéf servisu Auto Kladno Martin Vaněček.

Kladno - Kadaň 3:2.
Mladíček Stahl dovedl Rytíře k těsné výhře v Kadani

Podle něho určuje aktuální zájem o přezouvání vozidel zejména počasí. „Tento týden je hezky, a tak zájem utichl. Například ale minulý týden nám zvonil telefon častěji, protože lidi vystrašila vidina špatného počasí,“ dodal Martin Vaněček. „Situace už začíná být zajímavá. Pochopitelně se ještě zájem o přezutí bude zvedat, avšak už nyní máme objednávky na desátého listopadu,“ popsal zase situaci vedoucí slánské pobočky sítě pneuservisů Best Drive Jaroslav Krasl. 

Obdobně aktuální zájem o služby pneuservisů vidí Jan Fikar z kladenského Pneuservisu PNVAUTO. „Zatím je to volnější, vše v pohodě stíháme. Určitě ale bude situace ještě mnohem náročnější. Spousta lidí si s přezutím vzpomene až na poslední chvíli,“ soudí Jan Fikar.
Přestože většina řidičů nechává přezutí svého vozu až na poslední chvíli, kdy jsou pneuservisy narvané k prasknutí, existují i tací šoféři, kteří se na nepříznivé podmínky připraví s dostatečnou časovou rezervou.

Ilustrační foto.
Starostové společně usilují o opravu silnice


„Přezuto mám už asi týden. Pravidelně využívám služeb mechanika z naší vesnice, který mi časově vyjde vstříc a přitom odvede kvalitní práci,“ uvedl například Filip Ardon z Doks u Kladna.