Prvňáky pasoval místostarosta Slaného Radek Vondráček v roli krále za doprovodu dvou královen, knihovnic Kateřiny Nedvědové a Kateřiny Mrvové Krejčové. Ještě dříve, než byl školákům čestný titul přidělen, ukázali jejich výsostem program, který si připravili ve třídách se svými učitelkami.

Ohlédnutí za pivním festivalem Slánský tuplák.
OBRAZEM: Na festivalu Slánský tuplák mohli lidé ochutnat dobroty z celého světa

„Všechna vystoupení byla skvělá! Po pasování mečem obdrželo každé dítě knihu s diplomem a mohlo si pohladit skřítka Knihovníčka. Traduje se, že dotykem skřítka si školáci dokážou zajistit jedničky i v příštím školním roce,“ řekla mluvčí slánské radnice Veronika Nováková. Na závěr si děti mohly potěžkat králův meč, což byl pro ně zážitek.

Slavnostní ceremoniál podstoupily i učitelky a asistentky. Za nepřítomné žáky vyzvedli diplomy a knihy rodiče.

„Díky tomu, že slánská knihovna a místní školáci se pravidelně zapojují do projektu Svazu knihovníků a informačních pracovníků Knížka pro prvňáčka, obdrželi pasovaní prvňáci speciální vydání knížky Dubánek a tajný vzkaz spisovatelky Kláry Smolíkové s ilustracemi Petra Václavka. Publikace je vydaná pouze pro děti v rámci projektu, takže ji běžně v knihkupectví nedostanete,“ uzavřela Kateřina Nedvědová z dětského oddělení knihovny.