O budoucnosti huti začne rozhodovat ve čtvrtek 16. března krajský soud, na kdy je svolána schůze věřitelů. Soudce buď povolí reorganizaci, nebo společnost skončí v úpadku, potvrdil to ve středu personální ředitel Poldi Antonín Čimera. „Pokud se tento zásadní krok nepodaří, nemůžeme nakupovat materiál, vyrábět, ani prodávat. Věřím, že jednání dopadnou v náš prospěch a lidé konečně dostanou slíbenou práci i dlužné peníze," říká Čimera.

Také čtěte: Kladno investuje do oprav ulic přes čtvrt miliardy

Nyní společnost Poldi funguje jen v omezeném režimu, kovárna ale nepracuje a v provozu je pouze dokončující výroba a tepelné zpracování. Ocelárna, která začala najíždět po roční pauze na začátku ledna, byla ještě tentýž měsíc odstavena. Do služeb lidé sice podle Čimery chodí, ale prakticky jen proto, aby prováděli dohled a zabránilo se dalšímu rozkrádání majetku. Nejvíce práce odvádějí lidé v kancelářích, kde se účtuje nepřetržitě.

Poldi má nyní 210 zaměstnanců, ale do práce chodí přibližně jen třetina. Ostatní jsou doma s tím, že dostávají 80 procent mzdy.

Přestože podnik začal postupně lidem peníze vyplácet, do dnešního dne jim dluží částečně za prosinec. V lednu nedostali lidé ani korunu. Nějaké finance měly přistát zaměstnancům na účtech ve středu 15. března, ale podle všeho, ani tento výplatní termín nebude dodržen. Personální ředitel Čimera, asistentka jednatele Libuše Losito, ani jednatel Adriano Zambon, který se s právníky připravoval na čtvrteční soud, Kladenskému deníku ve středu tuto informaci podat nedokázali.

Nepřehlédněte: Tragédie v Kladně: Čtrnáctiletá dívenka ukončila svůj život skokem z okna

Společnost se už před třemi lety potýkala s problémy, především s opožděnými výplatami. Následovalo vyhlášení stávkové pohotovosti odboráři, plánovanou stávku jich ale většina nepodpořila. Poté v rámci insolvenčního řízení soud povolil reorganizaci, o kterou zažádal investor, jehož zastupuje výše zmíněný italský jednatel Adriano Zambon. Společnost náleží v současnosti skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.