„Že jsme ženy, už dnes není při kontrole žádná výhoda. 
V současné době jsou už řidiči na policistky zvyklí. Nemáme to proti mužům jednodušší, člověk se leckdy musí při jednání se šoféry obrnit trpělivostí,“ řekla Kladenskému deníku jedna z policistek.

Od ranních do večerních hodin bylo na rychlostní komunikaci u Velké Dobré prověřeno jedenáct kamionů a dva autobusy. U tří zahraničních vozidel a jednoho tuzemského policistky shledaly vážné nedostatky.

„Český kamion měl prasklý brzdový kotouč. Jeho šofér, který je spoluzodpovědný za technický stav vozidla, dostal pokutu deset tisíc korun a bylo mu zakázáno dále řídit,“ uvedla policistka.

Mnohem hůře dopadla trojice zahraničních kamionů, dva z Německa a jeden z Rumunska. „U nich bylo zjištěno porušení dodržování takzvaných sociálních předpisů. Jedná se o to, že jejich řidiči například nerespektují stanovené časové přestávky na odpočinek,“ vysvětlila policistka.

V takovém případě je kamion odstaven a nasazením botičky je mu znemožněna další jízda. Pokračovat může až poté, co jeho řidič zaplatí svým zaměstnavatelem poskytnutou nevratnou kauci ve výši 50 tisíc korun. Tím ale trable pro přepravní společnost nekončí. Případ je předán krajskému úřadu, který může ve správním řízení uložit finanční postih až půl milionu korun.

„U kontrolovaných autobusů jsme nedostatky nezjistili. Cestující byli trpěliví ze zpoždění své cesty,“ poznamenala policistka s tím, že podobné prověrky kamionů a autobusů se na Kladensku a Slánsku konají zhruba dvakrát týdně.