Soutěž
Dostat se na chmelovou brigádu nebylo vůbec jednoduché. Ve více než dvou stovkách krušovických restaurací, zejména ve Středočeském kraji, se uskutečnila soutěž, a kdo chtěl jet na brigádu, musel splnit úkoly z krušovické chmelařské knihy.

„Do soutěže se mohly zapojit vždy skupinky po čtyřech soutěžících, které reprezentovaly konkrétní restauraci. Po splnění úkolů posílaly skupinky formulář potvrzený restaurací, společnou fotku soutěžících a také motivační dopis hlavnímu organizátorovi akce – Vrchnímu štábu krušovické chmelařské brigády," popsala cestu k účasti na brigádách brand manažerka Hana Fenclová, zodpovědná za značku Krušovice.

Program
Každé brigády se účastní kolem čtyřiceti šesti lidí a kursy jsou dvoudenní. Obnášejí jak práci na chmelnici, tak i soutěže a také exkurzi do Chmelařského muzea v Žatci a návštěvu Královského pivovaru Krušovice. V muzeu čeká na brigádníky test chuťové paměti, který spočívá v tom, že dostanou ochutnat tři různá piva, poté se degustace opakuje, ovšem piva jsou ve změněném pořadí. Kdo z brigádníků je správně určí, dostane diplom fajnšmekra. V Žatci si brigádníci také prohlédnou největší sušárnu chmele na světě, kde se suší jeden z nejcennějších chmelů, a to právě žatecký.

„Na brigádách se sklízí na výsadbových chmelnicích a pro mladé rostliny je právě ruční česání ideální, neboť v dalších letech jsou pak rostliny úrodnější," upřesnila Hana Fenclová. Bohužel ale vlivem letošního sucha se očekává, že úroda bude o trochu nižší než v dřívějších letech.

Jen někteří z účastníků chmelových brigád budou mít letos to štěstí a budou asistovat vrchnímu sládkovi pivovaru Krušovice Tomáši Kosmákovi při vaření limitované várky pořádné krušovické Desítky z ručně česaného chmele, pocházejícího právě z letošních brigád. Mimo jiné na unikátní edici krušovické Desítky lidé narazí v restauracích a hospodách, jejichž soutěžní posádky vyhrály účast na letošních brigádách.

Česáči
Letos česáči zasedli do chmelnic Probiosu Kounov. Už podruhé sem přijela parta česáčů z Čáslavi. Tentokrát jich bylo dvanáct. Dostali velkou nabídku z krušovického pivovaru.

„Loni se nám tu moc líbilo, proto jsem oslovil několik nejlepších štamgastů a přijeli jsme zas. V soutěži jsme získali stříbrnou medaili. Tu bychom letos chtěli obhájit, proto jsme přijeli v zesílené sestavě," řekl za celou skupinu Jarda Semerád. Pro něj neznamenal chmel vlastně nic nového. Jako učeň sklízel chmel ve Mšeci.
„Česali jme ručně a každý den jsme museli mít minimálně pět věrtelů. To jsem splnil. Na tu dobu mám moc hezké vzpomínky," zavzpomínal Jarda Semerád.

Česat chmel přijela i parta studentů. Chtěli se dozvědět něco nového o pivu a taky zkusit, jaké to je, česat, protože jejich rodiče na chmel vzpomínají. Terezu Černou práce bavila: „Jde to dobře a pěkně si popovídáme s ostatními."

Skoro co by kamenem dohodili, to do Kounova měli Karel, Vláďa a Karel. Přijeli ze Stochova a Nového Strašecí. S chmelem se samozřejmě také potkali, v mládí chodili drátkovat.