Návštěvníci měli tehdy možnost se v rámci Máchovského čtení seznámit s autorovou prózou a dalšími texty vztahujícími se k středním Čechám. Kromě literatury si mohli návštěvníci vychutnat nejen sladkosti a dorty, které nabízely sličné cukrářky v dobových kostýmech, ale ochutnávali také sýry, uzeniny či středočeské speciality. Dobroty pak zapíjeli podle libosti kávou, vínem či pivem.

Den Středočeského kraje se uskutečnil také v Hornickém skanzenu Mayrau. Zde začalo dopoledne vystoupením mažoretek Květinek a dětským představením Divadélka U Zvonu. Nechyběly ani prohlídky skanzenu, výprava s haldářkou Máňou či čtení havířských pohádek z knihy Kouzelná fajfka. Jaké jiné než hornické bylo také jídlo, čili pravá uhlířina, která se nejlépe zapíjí černým vychlazeným pivem.

Ve Stochově se od středy do neděle uskutečnil již 13. ročník festivalu amatérských a profesionálních divadel Stochovská Thálie.
PŘED 10 LETY: Na Stochovskou Thálii se sjeli diváci z Kladenska i okolí

Autobus do Hornického skanzenu Mayrau jezdil každou hodinu zdarma z náměstí Svobody až před bránu bývalé šachty. Volného dne využily k jeho návštěvě především rodiny s dětmi. Hlavně chlapcům tatínkové či dědečkové se zářícíma očima vysvětlovali, jak se co dělalo a k čemu co slouží.

Kromě výstavy historických kol, na kterých se pořádaly také závody, bylo pro návštěvníky připraveno množství modelů, na nichž si mohli snadno představit složitost a hlavně námahu potřebnou při těžbě uhlí.

V areálu si lidé po prohlídce mohli opéct na táboráku buřty či se posilnit pravou uhlířinou. Se svým synem zavítala na Den Středočeského kraje do skanzenu také Tereza Novotná z Kladna, která tehdy navštívila Mayrau poprvé. „Nikdy jsem tu ještě nebyla a nestačím se divit. Malý se zde vyřádí a pro mě je to příjemně strávený sváteční den,“ řekla Kladenskému deníku.

Kuchařská dvojice Ondřej Slanina a Filip Sajler, známí z televizního pořadu Kluci v akci, ve čtvrtek zavítala do Základní školy ve Vodárenské ulici v Kladně (8. ZŠ), aby u dětí zábavnou formou propagovala zdravé stravování.
PŘED 10 LETY: Kluci z obrazovky vařili s kladenskými školáky zdravě

Ve duchu oslav se nesl také den ve středočeské vědecké knihovně, jejíž zaměstnanci příchozí uvítali v dobových kostýmech. Akce s názvem Knihovna máchovská aneb Cesty K. H. Máchy Středočeským krajem byla také vzpomínka na slavného básníka.

Zájemci si mohli zkusit vyluštit kvíz Co víte o Karlu Hynku Máchovi a prohlédnout si také výstavu na toto téma. Třináctiletý Vašek Svoboda z Kladna prý o postavě umělce moc neví. „Napsal Máj a ten začíná Byl pozdní večer, první máj. To je všechno,“ zavzpomínal Vašek.

Zájemci se mohli také zúčastnit exkurze do zákulisí knihovny či se zdarma zaregistrovat.