Přesto, že na začátku mělo ambice na vítězství snad každé družstvo z třinácti zúčastněných škol, vítěz byl samozřejmě jen jeden. Pro rok 2010 se jím stala čtveřice dívek a chlapců ze Základní školy v Ukrajinské ulici v Kladně, kteří pohár převzali od předešlých vítězů ze Základní školy v Moskevské ulici.

Na startu u prvních překážek byli všichni ještě plní nadšení. Velitelka týmu Základní školy v Norské ulici v Kladně Nikola Křišťanová Kladenskému deníku sdělila, že její tým jistě šanci na úspěch měl, ale zároveň uznala, že i ostatní zástupci škol byli jistě dobří. „Nebylo to jednoduché. Největší strach jsem měla ze šplhu na laně. Naopak nejjednodušší podle mě bylo odpovídat na zadávané otázky,“ řekla Křišťanová.

Trochu méně sebevědomě se vyjádřil Petr Procházka ze Základní školy ve Vašatově ulici. „Pokusili jsme se. Osobně jsem se nejvíc těšil na paintball a holky z týmu na šplhání na laně. Naopak měly trochu strach z kola a já z chození na chůdách,“ popsal Procházka.

Dny města Kladna 2010
PŘED 10 LETY: Dny města Kladna přivítaly přes 10 000 lidí

Na dětech bylo podle mluvčí kladenské městské policie Olgy Oliveriusové splnit úkoly na deseti stanovištích a zároveň na každém odpovědět na deset otázek o Kladně. „První dvě stanoviště byla v lanovém parku. Dále jsme v lesoparku zkoušeli jejich zručnost při jízdě na kole, dělali test Besipu, luštili křížovku s tématem městské policie,“ vyjmenovala Oliveriusová.

Kromě toho žáci testovali své znalosti první pomoci pod dozorem pracovníků Českého červeného kříže, chodili na chůdách, vyzkoušeli si paintball a manipulaci s hasičskou hadicí, při čemž je posuzovali hasiči Středočeského kraje.

Finále sportovního turnaje v Horním Bezděkově.
PŘED 10 LETY: V Horním Bezděkově vyvrcholil sportovní turnaj

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskutečnilo v areálu Základní kynologické organizace (ZKO) v Kladně U Zvonečku. Milan Krupka z oddělení prevence kriminality městské policie ještě doplnil, že po náročných výkonech byla pro děti připravena ukázka tančení se psem, poslušnosti a zadržení pachatele, které předvedli členové ZKO Kladno-Švermov.

Trojice nejlepších:

1. ZŠ v Ukrajinské ulici
2. ZŠ v Amálské ulici
3. ZŠ ve Vodárenské ulici

Zuzana Vlková