Dokument jehož autorem se stal místní starosta Luděk Kvapil reagoval na odchod chlapce z výchovného ústavu. Ten totiž ve svých třinácti letech zavraždil a znásilnil stejně staré děvče z Kmetiněvsi.

Toto událost s jeho odchodem na svobodu znovu ožila a o to víc ji obyvatelé prožívali, když zjistili, že mladík nemá nařízenou povinnou léčbu ani záznam v trestním rejstříku. „V ten moment jsem na papír, jak se říká, vykřičel bolest a všechno co jsme cítili při tom zklamání, že zákon je takhle špatný,“ uvedl ke vzniku Kmetiněvské výzvy starosta Luděk Kvapil.

Pod volání po změně se podepisovalo stále více lidí, až jejich množství přesáhlo půl milionu. O dokument se začali zajímat politici a novináři. V červenci novelu zákona, jež reagovala na Kmětiněvskou výzvu, posvětili poslanci, po nich senátoři a nakonec ji den před státním svátkem, čili 27. září podepsal prezident Václav Klaus.

Informaci Kladenskému deníku potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. „Novela reaguje na obavy široké veřejnosti z nebezpečí, jež představují duševně nemocné děti mladší patnácti let, které nejsou trestně odpovědné, a nelze proto vůči nim vést trestní řízení. Na rozdíl od mladistvých osob, jež jsou ve ve věku patnáct až osmnáct let. Těm lze již dnes uložit i zabezpečovací detenci,“ řekla mluvčí Palečková.

Nařízená právní úprava zákona umožňuje uložit dětskému pachateli ochranné léčení, které potrvá, dokud to bude vyžadovat jeho účel. Tedy v extrémních případech až do konce života.

„Soud pro mládež přitom nejméně jednou za rok přezkoumá, jestli důvody pro jeho další prodloužení trvají, či ne,“ vysvětlila dále Tereza Palečková. Novela by měla nabýt účinnosti nejpozději začátkem příštího roku.

Luděk Kvapil podle svých slov při sepisování ní výzvy ani nedoufal, že se podaří něco změnit. „Poté, co se pod ni podepsalo prvních sto tisíc lidí, začali se o ni zajímat politici, jelikož bylo před volbami. Leckterá strana si prosazení Kmetiněvské výzvy dala do své kampaně, ale po volbách zájem utichl. Jen ministr Jiří Pospíšil pokračoval dál v úsilí,“ popsal kmetiněvský starosta cestu ke změně zákona.

„Chtěl bych poděkovat nejen jemu, ale také všem poslancům a senátorům, kteří zvedli při schvalování ruku,“ dodal.

Novela zákona sice upravuje soudnictví ve věcech mládeže, ale neobsahuje snížení hranice trestní odpovědnosti, což byl také požadavek Kmetiněvské výzvy. A ten chce Luděk Kvapil i nadále prosazovat prostřednictvím Kmetiněvské petice.

„Tu jsem předal do poslanecké sněmovny. Nyní čekám, až mi dají vědět, jak s ní hodlají naložit. Skutečně nechci ve svém úsilí přestat. Nyní se projevuje, že je nutné se tímto tématem zabývat, patnáct let je moc, mnoho dětí i rodičů tuto hranici zneužívá,“ vyložil důvody starosta.