Kvůli tomu, že obce prodaly v minulosti pozemky takzvaně pod cenou, musel nejeden představitel města či vesnice následně obšírně vysvětlovat svůj záměr a někteří dokonce čelili trestním oznámením. Své o tom ví například i někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Přestože se politici na Kladensku a Slánsku shodují na tom, že zneužít se dá cokoli, díky novele jsou ves-měs spokojeni s tím, že nad nimi už nebude viset hrozba jen za to, že se rozhodli pro ideální řešení ve veřejném zájmu.

Náměstek kladenského primátora Přemysl Mužík je jednoznačně proto, aby novela vešla v platnost. „Politici už nebudou pod obrovským tlakem jako dosud, kdy byli například nuceni prodat za nejvyšší nabídku a pak v místě vzniklo třeba kasino a voliči nakonec spílali zpětně stejným politikům, jak to, že to povolili. Jsem moc rád, že to bude nyní jinak,“ říká Mužík.

Novelu vítá také předseda kladenské ODS a opoziční zastupitel Dan Jiránek. „Byť to nebylo takhle explicitně napsáno, tak to takhle fungovalo vždycky,“ říká. 

Požár vypukl v kuchyni v prvním patře panelového domu.
V kladenské Metě hořelo, vozíčkářka přežila díky sousedce i hasičům
Kladenské letní koupaliště u Sletiště.
Lidé přestávají vyhledávat umělá koupaliště

A k tomu Jiránek dodává: „Protože zákon o obcích umožňoval nepro-dávat za cenu, která je v da-ném místě a čase obvyklá, ale muselo se to zdůvodnit. Byly soudní spory mezi ministerstvem vnitra a některými obcemi, jestli obec mu-sí přistoupit na ekonomicky nejvýhodnější nabídku. Soud judikoval, že nemusí. Samozřejmě je lepší, když je to v zákoně, protože pak ne-vznikají pochybnosti. Typic-kým příkladem je privatizace bytového fondu, kdy určitě nebylo nejvýhodnější prodávat nájemníkům, ale pro obce to bylo nejsprávnější,“ vysvětluje.

Citace. Zdroj: Deník

S povděkem kvituje novinku i starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková. Zatím konkrétní prodej pozemků řešit nemuseli, ale je ráda, že obce nebudou mít už svázané ruce. Buštěhrad-ských se to týká třeba v pří-padě pronájmu buštěhradského zámku, kde převažuje veřejný zájem. „Kdybychom měli zvažovat jen tržní cenu, prostory bychom mohli pronajmout jakémukoli podnikateli a udělat zde tře-ba kadeřnictví. Důležitější je pro nás obecný zájem a tak jsme se rozhodli pro neziskovou organizaci, konkrétně seniory. Bude to sice za symbolickou cenu, ale ne vše je možné vyčíslit penězi,“ zdůraznila Javorčeková.

Pro podobný počin se roz-hodla i zpěvačka Lucie Bílá v Otvovicích, která zachraňuje místní kulturák. Dala na něj deset milionů korun a ostatní peníze bude společně s místními dál shánět prostřednictvím různých sbírek. Kdyby obec uvažovala čistě ekonomicky, prodá nemovitost za víc peněz a vzniknou zde třeba sklady.

Kladně hodnotí novelu také starosta Velvar Radim Wolák. „Zatím jsme před rozhodnutím o prodeji obecních pozemků stát nemuseli, ale pokud by to přišlo, jsem rád, že už nebude zohledňována jen cena.“

Neštěstí se stalo v Bezručově ulici ve Slaném.
Ve Slaném vypadla dívka z okna, přiletěl pro ni vrtulník
Silnice před OC Central v ulici Petra Bezruče v Kladně byla nějakou dobu zcela neprůjezdná.
Senior převrátil v Kladně auto na bok, vyprostili ho až hasiči

Z vlastní zkušenosti naopak mluví starostka Zákolan. „Principielně mi to přijde správné. Dokonalým příkladem jsou historické budovy. Teď kupujeme sýpku v centru Trněného Újezdu, u které je odhad nižší, než je cena, za kterou ji kupujeme. Avšak pro nás má nevyčíslitelnou hodnotu.“