Přestože dosavadní primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno VPK) v letošních komunálních volbách uspěl s velkým náskokem a lépe než před čtyřmi lety, důvod k radosti prakticky okamžitě ztratil. Od sobotního večera, kdy byly známy první výsledky voleb, bylo jasné, že bude pro Volfa velice obtížné sestavit koalici, když se druhou v pořadí stala ODS s lídrem Danem Jiránkem, která byla čtyři roky v opozici a opět se toužila ujmout vlády nad městem.

Pro utvoření vládnoucí koalice bylo v sobotu v noci jasné, že po sečtení mandátů budou pro oba silné bloky klíčové dva hlasy Hnutí SPD, které se vůbec poprvé dostalo do zastupitelstva, přičemž ČSSD nezískala po letech žádný mandát.

Zpočátku se mohlo zdát, že utváření koalice v Kladně si vyžádá nejméně několikadenní jednání. Opak je pravdou a už o víkendu bylo rozhodnuto. Pro sesazení Milana Volfa přichystali političtí oponenti koalici poskládanou z ODS, Kladeňáků, ANO a SPD, kterou ještě o víkendu podepsali. Koaliční dohoda mimo jiné vyzývá primátora, aby vyhlásil ustanovující zastupitelstvo v co nejbližším možném termínu.

To, že o primátorské křeslo může Volf snadno přijít, cítil i on sám v sobotu po sečtení volebních výsledků. Byl si vědom toho, že oponenti chystají něco velkého. „Osobně si myslím, že se schyluje k velkému podrazu na voliče, protože Jiránek hraje vabank a za složení případné koalice budou slibovat úplně všechno,“ vyjádřil svoji obavu v sobotu Milan Volf. Ta se jak vidno už za několik hodin naplnila.

Jedním z tradičních volebních míst v Kladně je rozdělovská základní škola v Doberské ulici.
OBRAZEM: Volební sobota na Kladensku

Lídr ODS Dan Jiránek, který skončil ve volbách na druhém místě a jejich strana se sedmi mandáty, je naopak od počátku s výsledkem spokojený. „Z našeho pohledu jsme uspěli. Máme více než minule. Výsledek VPK je pro nás dost šílený, hlavně z toho důvodu, jakou proti nám vedli kampaň. S kým koalici utvoříme, zatím není vůbec jisté. V každém případě ji nebudeme tvořit s komunisty,“ řekl v sobotu večer Jiránek. To ODS dodržela a pro posílení své pozice se, kromě jiných, spojila s nováčkem voleb - uskupením Kladeňáci.

Kladeňáci se tak stali i skokanem voleb, jelikož obsadili hned na poprvé třetí příčku a dosáhli na pět mandátů. S třiatřicetiletým lídrem Tomášem Kutilem vstoupili členové uskupení do veřejného života přitom teprve před rokem a jejich kampaň zabrala. Přeskočili tím dokonce Hnutí ANO.

Ve své kampani Kladeňáci byli vůči vládnoucí koalici velmi kritičtí, přičemž asi nejvíce se opírali do projektu Růžové pole, kde má v dohledné době vyrůst kromě jiného, další obchoďák. „Procenta, která jsme získali, jsme víceméně očekávali. Máme za sebou jednu pětinu práce a čtyři roky před sebou. Jsme tu proto, abychom pracovali pro město co nejlépe," říká Kutil.

ANO s lídrem Jiřím Chvojkou, které skončilo čtvrté se čtyřmi mandáty, se tak přidalo tentokrát na druhou stranu, než tomu bylo dosud. „Do koalice s VPK jsme jít nechtěli, protože všechny naše nezávislé kandidáty si primátor přetáhl na svoji stranu,“ vysvětluje Jiří Chvojka. Podle jeho slov nebyla dodržena jejich předvolební vzájemná úmluva a tak se další spolupráce ANO s VPK předem vylučovala.

Nově domluvená koalice slibuje pro rozvoj města to nejlepší, ale ne každý těmto slovům věří. Jako například lídr KSČM Vladimír Moucha, který byl dosud v koalici s Milanem Volfem a jedním z jeho náměstků. „Rád bych, kdyby nebyly zastaveny všechny námi rozjeté projekty, protože se udělala spousta dobrých věcí ve městě a skutečně si myslím, že by to byla škoda. Nyní je to už ale v jejich rukou,“ uzavřel Moucha.

S lídrem SPD se nepodařilo Kladenskému deníku spojit, jeho vyjádření přineseme v dalších dnech.

Přestože podepsaná koaliční dohoda už na papíře existuje, nakonec může být třeba ještě všechno jinak. Nechme se překvapit. 

VÝSLEDKY VOLEB V KLADNĚ
Komunální volby v Kladně vyhrála s jasným předstihem Volba pro Kladno, jejímž lídrem je dosavadní primátor Milan Volf. Uskupení získalo celkem 13 mandátů, přičemž kladenské zastupitelstvo má 33 členů. Druhá v pořadí je ODS s lídrem Danem Jiránkem, která byla dosud v opozici, získává 7 mandátů. Nováček voleb, jímž je koalice Kladeňáci v čele s Tomášem Kutilem docílila počtu 5 mandátů a za sebou zanechala na čtvrtém místě hnutí ANO 2011 s lídrem Jiřím Chvojkou s počtem čtyř mandátů. O zbytek křesel se podělí na pátém místě KSČM se dvěma mandáty v čele s Vladimírem Mouchou a na šestém SPD se dvěma mandáty. V Kladně tak zcela propadla ČSSD, která letos neobhájila ani jeden mandát. Voleb se v Kladně zúčastnilo 36,50 procenta voličů, což je více než před čtyřmi roky.

JAK TO BYLO V ROCE 2014
V roce 2014 stejně jako letos vyhrála Volba pro Kladno, dostala 23,67 procenta hlasů a deset mandátů v třiatřicetičlenném zastupitelstvu. Druhá tehdy skončila ODS s 18,49 procenta a třetí ČSSD volilo 17,39 procenta lidí. Shodně měly sedm zastupitelů. ANO mělo 13,39 procenta hlasů a pět mandátů, KSČM s 11,03 procenta hlasů čtyři křesla. K urnám přišlo před čtyřmi lety v Kladně 31,20 procenta oprávněných voličů.

Kolínský politolog Vladimír Srb
Politolog: Komunální politika se mění, je třeba se voličům věnovat celé období