V největším středočeském městě potvrdila svou účast v podzimních volbách například strana Volba pro Kladno v čele s aktuálním kladenským primátorem Milanem Volfem. Její kandidátka se podle slov primátora bude jen mírně lišit od té z minulých voleb. „Určitě budeme kandidovat. Jsme parta nezávislých, kteří se neperou o místa. V případě našich kandidátů se jedná se o lidi, kteří něco umí, něco dokázali a chtějí pomoci Kladnu. Nejdeme do politiky proto, abychom našli nový směr své kariéry tak, jak je tomu u jiných. Jsme tu proto, abychom pracovali pro blaho města,“ uvedl Milan Volf, podle kterého panuje v táboře Volby pro Kladno pohodová atmosféra a nikdo se s přípravami na volby příliš nestresuje. „Mým celoživotním snem bylo se pohybovat mezi lidmi, kterým se jedná o věc, nikoli o vlastní osobu. To teď zažívám, takže jsem nadmíru spokojen. Určitě se minimálně ještě následující čtyři roky chceme městu věnovat,“ řekl Milan Volf, podle kterého strana nebude svůj program nikterak měnit. „Program nemůžeme měnit každé čtyři roky, to dělá akorát hlupák. Rozvoj města máme daný, takže budeme pokračovat v tom, co jsme dělali nadále,“ dodal.

Útočník Omsku Jaromír Jágr.
Bude Jágrova rozlučka na Sibiři?

Kladeňákům bylo prostřednictvím sociální sítě představeno prvních sedmnáct kandidátů druhé ze tří kladenských koaličních stran, hnutí ANO, bude líp. „Jsme v poslední fázi republikového schválení kandidátky, dokončujeme také program,“ zní z tábora kladenského ANO. „V Kladně to práce jednoduchá nebyla, chceme lidi zkušené, úspěšné, vysoce kvalifikované, mladé, sportovce a hlavně s vysokým morálním kreditem. A to se mi doufám při sestavování povedlo,“ uvedl na facebookových stránkách lídr a předseda místní organizace hnutí ANO v Kladně Jiří Chvojka.

Také poslední z koaličních stran prozradila, kdo bude jejím lídrem. Kladenskou KSČM povede do podzimních voleb opět současný náměstek primátora Vladimír Moucha. „Kandidátku máme sestavenou a schválenou naší městskou radou. Už zbývá pouze zkompletovat všechny nacionále, kandidátku formálně připravit a v nejbližším termínu jí podáme,“ potvrdila Eva Vlčková, předsedkyně OV KSČM Kladno, podle které i komunisté už zaplnili všech třiatřicet míst.

Připravena se zdá být také opoziční ODS v čele s bývalým kladenským primátorem Danem Jiránkem. „Máme sestavenou kandidátku, kterou schválil náš sněm i místní rada. Následovat budou další formální kroky. Domluvili jsme se také na základních obrysech volební kampaně, ovšem je pravdou, že neformální kampaň začíná už den po skončení voleb. Pokud jsme tedy něco nestihli za poslední čtyři roky, tak to za několik měsíců nedoženeme,“ myslí si Dan Jiránek.

Kladenská ODS zatím na svých stránkách zveřejnila prvních devatenáct kandidátů, přičemž zhruba polovina postav se na kandidátní listině oproti minulým volbám změnila. Ze známých politických jmen zatím chybí například Miroslav Bernášek či Vojtěch Munzar. „Náš program jsme dali lidem k diskuzi, jedná se o klasická témata. Na Kladně mezi ně tradičně patří silnice a chodníky, školství, snažíme se navíc prosadit participativní rozpočet či lepší informovanost občanů, v čemž nynější radnice rozhodně velmi kulhá,“ dodal lídr kladenské ODS.

Krajské a senátní volby 2016 v základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích.
Komunální a senátní volby proběhnou společně začátkem října

Krok pozadu se po zkušenosti z minulých voleb drží kladenská ČSSD. „Aktuálně pracujeme na programu, avšak nikam se s jeho zveřejněním nehrneme. Minulé volby jsme zveřejnili program jako první, ovšem následně se objevily programy takřka totožné,“ uvedl kladenský zastupitel Vojtěch Volf, který bude podle svých slov pravděpodobně opět figurovat na prvních místech kandidátní listiny své strany. „Kandidátku budeme mít hotovou až zhruba v půlce června. Všechno ovšem nasvědčuje tomu, že se ve většině případů bude jednat o stejná jména, jako tomu bylo při minulých volbách,“ dodal Vojtěch Volf, podle kterého se kladenská ČSSD zaměří na kontaktní kampaň.

Do podzimních voleb půjde s velkými ambicemi také nováček kladenské politiky, a to koalice Kladeňáci, jejímž lídrem je Tomáš Kutil. „V tuto chvíli máme hotovo to nejdůležitější. Máme program, na kterém jsme pracovali už od minulého roku. Nejdůležitějšími body je pro nás zákaz hazardu ve městě, zabránění výstavby hypermarketu na Růžovém poli, bezpečnost ve městě, oživení města či zlepšení veřejné hromadné dopravy. Klíčovým tématem pak je transparentnost, otevřenost radnice a komunikace s občany. V tom u aktuálního vedení města vidíme největší slabinu,“ informoval Tomáš Kutil, který zároveň dodal, že koalice Kladeňáci už má také sestavenou kandidátní listinu, kterou představí v nejbližších dnech.

Kladeňáci kandidátku podle Tomáše Kutila skládali především z odborníků. Nalezneme na ní tak mnoho nezávislých kandidátů nominovaných STAN, ale také zástupce spojené s TOP 09, KDU-ČSL a Zelenými či místopředsedu kladenských Pirátů. „Chceme ukázat, že dokážeme spolupracovat a táhnout za jeden provaz pro dobro města a jeho občanů. Máme specializované pracovní skupiny, a to například na vzdělávání, na sociální oblast, na bezpečnost a dopravu, řízení a rozvoj města, životní prostředí a tak dále,“ dodal Tomáš Kutil, podle něhož bylo cílem nabídnout Kladeňákům kvalitní tým lidí.

Ilustrační foto
Kladensko zasáhla bouřka nejhůř