Milovníci ostřejšího moku zajásali, zato pro restauratéry, stánkaře a ostatní prodejce to znamená opětovný nárůst zisků, ale také starost navíc. Jak a zda zlikvidovat láhve s nepovoleným datem výroby, jestli dát obsah některých flašek ze zásob překontrolovat laboratoří . To vše jsou otázky, které si hospodští kladou od prvních okamžiků konce prohibice.

Ale nejčastěji ty, kde vzít láhve s obsahem staršího data než prvního ledna. Jak Kladenský deník zjišťoval v některých podnicích, pro řadu z nich ani uvolnění zákazu žádná velká pohroma nebude. Tam kde jsou zaměřeni na jídlo, pivo a víno, naopak vítají, že se hostům smějí nalévat právě ze starých zásob.

„U nás se panáky tvrdého příliš nekonzumují, leda když je tu nějaká větší parta a má oslavu. Z toho důvodu máme většinu i tuzemských láhví plněných před datem 1. ledna letošního roku. Dám ruku do ohně za to, že náš alkohol je v pořádku a převážná část je navíc špičková kvalita z dovozu. Více ale přizpůsobíme tomu, jaké budou nové směrnice," řekl ve čtvrtek odpoledne vrchní číšník Pizzerie Hemerkův statek ve Slaném Michal Prajzler. Stejně jako jiní, nevyloučil, že část jejich zásob ale možná skončí jednoduše v kanálu.

Ohlédneme-li se za uplynulými dny, pravdou zůstává, že valná část podniků i obchodů si ani v nejmenším nedovolila alkohol prodávat či lidem podávat a ani policisté při tisících kontrolách neodhalili vesměs porušování nařízení.

Přesto, prohibice aplikovaná v českém prostředí prokázala, že našinec, si vždy skulinku najde a člověk požitkářský či závislý na alkoholu si zkrátka poradí.
Nejeden štamgast se proto nechal slyšet a někteří Kladenskému deníku, pochopitelně bez uvedení jména podniku, přiznali, že tu a tam si štamprle dopřávali i po dobu prohibice.
„Slepecké hole se nebojím. Vím co piju. Jsou to ale vždy jen osvědčené zahraniční značky a nebo letošní otestovaná domácí slivovice. My, kteří máme v hospodě kamarády kuchaře, víme, že se v podniku vždycky nějaká ta lahvinka najde," prozradil například devětačtyřicetiletý Miroslav ze Slánska.

Jeho slova potvrdil i oslovený host navštěvující roky stejné zařízení v Kladně. „Servírky jsou šikovné holky, vždycky něco dobrého u sebe v kamrlíku mají schovaného. Ale něco pokoutně koupeného nebo ze stáčírny, do toho tedy fakt nešel," řekl padesátiletý Honza z Kladna.

Během čtvrtečního odpoledne vytřídil v soukromém slánském Pivovaru Antoš láhve značené datem naplnění také jeho provozní Luděk Symerský. Velice mile ho prý překvapily produkty Rudolfa Jelínka.

„Každá láhev jakéhokoli produktu byla vyznačena nejen šarží, ale také označeným zřetelně čitelným datem naplnění lahve. Produkty Jelínka jsme dali do nabídky proto nejdříve. Jednoduché a rychlé. Dle instrukcí jsem kontroloval i obaly ze sortimentu Stock. Šarží ani jedna nevyhovovala státnímu nařízení, čili veškeré kódy láhví naznačovaly rok naplnění sklenice 2012. Mez nápoji, které jsem pustil do prodeje byla Becherovka, která dle šarže byla naplněna v roce 2011," říká provozní Symerský.

Po určité době strávené na internetu horlivým hledáním novinek narazil, dle svých slov, na stránky společnosti Becherovka, který na svých stránkách jako jedna z málazprostředkovává certifikaci původu veškerého sortimentu, který v ČR distribuuje.

„K veškerému sortimentu jsem vyhledal certifikáty, vytiskl a umístil na bar našeho podniku k případné kontrole. Hned ve čtvrtek kolem dvacáté hodiny jsem už nabízel výhradně certifikovaný alkohol v rozšířené nabídce. Je to kolem deseti druhů alkoholu s obsahem nad dvacet procent," uzavřel Luděk Symerský.