Proč je Salačová na svobodě a Rath i další obvinění, například někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová nebo její přítel a bývalý poslanec Petr Kott, stále ve vazbě? Důvodem je rozhodnutí dozorujícího státního zástupce Petra Jiráta, který vyhověl žádosti obhájce Salačové, advokáta Vojtěcha Veverky, o propuštění jeho mandantky.

Tomuto kroku předcházel 23. června zhruba osmihodinový výslech majitelky stavební firmy figurující na seznamu subdodavatelů na opravu buštěhradského zámku. Právě v souvislosti s jeho rekonstrukcí měla Salačová Pancové a Kottovi předávat úplatky. Při odchodu z jejich domu pak policisté zadrželi Ratha, který si v krabici od vína odnášel pověstnou ´sedmičku´, tedy sedm milionů korun.

Salačová se rozhodla vypovídat a spolupracovat s vyšetřovateli. Částečně doznala svou vinu. „Na tomto postupu jsme se s klientkou společně dohodli," řekl včera Kladenskému deníku Vojtěch Veverka. Podle jeho slov přiznáním pominuly důvody takzvané koluzní vazby, tudíž možnosti ovlivňování svědků. „Navíc může být soudem považováno za polehčující okolnost při ukládání trestu," poznamenal Vojtěch Veverka.

Podle serveru Novinky.cz, který o propuštění ženy z vazby informoval jako první, hrozí stále Ivaně Salačové za korupci a trestný čin poškození finančních zájmů Evropské unie pět až deset let vězení.

Policie nyní může s její výpovědí nakládat proti ostatním obviněným vedle odposlechů jako s dalším přímým důkazem.
Veverka sdělil, že jeho klientka začala vypovídat primárně nikoli kvůli možnému propuštění z vazby, ale aby popřela některá podezření, jež jí policie klade za vinu.

„Netvrdí, že by se ničeho nedopustila, samozřejmě se k určitým nestandardním postupům doznala, nicméně její role nebyla tak zásadní, jak zatím policie dovozuje," připustil advokát.

Kladenskému deníku Veverka potvrdil, že Salačová je skutečně první a jedinou v korupční aféře stíhanou osobou, která byla z vazby propuštěna. „Nikdo z dalších obviněných, kromě Davida Ratha, jenž byl vyslechnut už na počátku celého případu, k záležitosti nevypovídal," doplnil Veverka.