„V hlavní výstavě se soutěžilo o titul krajského vítěze, v klubových a speciálních výstavách o čekatelství českého národního šampiona a klubové tituly. Výstava se konala pod záštitou České kynologické unie," řekla Kladenskému deníku její ředitelka Jaroslava Ovesná.

Chovatelé přijeli do Kladna z celé republiky. „Jsou zde posuzovatelé s mezinárodními zkušenostmi, specialisté pro příslušná plemena nebo rozhodčí, kteří mají oprávnění posuzovat všechna," poznamenala ředitelka.

Úspěšná zvířata postoupila do odpoledních soutěží, kde byli vybírání nejlepší štěně, dorost, mladý pes, veterán, pes a fena a hlavní vítěz výstavy. Tím se stal maltézský psík původem z Brazílie, do republiky dovezený z USA.

Tradiční krajské výstavy v Kladně se letos zúčastnilo na čtyři sta psů. „Dříve se tato výstava, největší na Kladensku, konala například ve druhé hale zimního stadionu či nafukovací hale na Sletiště. V posledních letech využíváme zázemí sportovní haly. Jsme za to rádi, v Kladně není moc prostor, kde by se taková akce dala uskutečnit," konstatovala Jaroslava Ovesná.

Zkušenou posuzovatelku zaujali na klubové výstavě zejména jeden z papillonů nebo ruských černých teriérů. Kvalitní konkurence prý byla u plemene shar-pei. „Oceňuji, že vydrželi se svými psy majitelé chow-chow, neboť se jedná o plemeno, které má s horkem trochu problémy," doplnila ředitelka výstavy.

Z Horní Libchavy u České Lípy přijel do Kladna Vítězslav Klika se svou ruskou barevnou bolonkou, dovezenou kvůli chovu před šesti měsíci přímo z Ruska. Pes má vznešené jméno Slivovy Jam Nevskaja Uslada. U Kliků jí ale říkají jednoduše Jimy.

„Má už několik úspěchů z různých výstav. Splňuje všechny předpoklady a rád se předvádí," charakterizoval Jimyho jeho majitel, který se chovu psů věnuje už přes dvacet let. Začínal s kníračem, následovali boloňští psíci a barevné bolonky.