Po této tragédii byla vyhlášena veřejná sbírka pro zraněné strážníky a jejich rodiny. Lidé mohli přispívat do kasičky, jež byla umístěna v městské infocentru na pěší zóně, či posílat peníze na bankovní účet. Sbírka byla ukončena v sobotu.

Kolik se vybralo peněz? Jak budou rozděleny a kdo všechno přispíval? Ředitel městské policie Stanislav Procházka si udělal čas a odpověděl Kladenskému deníku na několik otázek.

Veřejná sbírka s názvem Strážníci začala loni v září a skončila v sobotu. Víte už kolik peněz se vybralo?
Každému strážníkovi a jejich rodinám jsme ze sbírky už rozdělili sto tisíc korun. Nyní je v ní zhruba ještě 150 tisíc. Před několika dny nám navíc přinesli peníze členové záchranné služby. Nyní se mě lidé ptají jak to rozdělíme. Je to dilema, protože jak posoudíte, kdo je více postižený? Jeden kolega bohužel zemřel, zůstaly po něm dvě malé děti. O rozhodnutí se musíme poradit s primátorem Danem Jiránkem. Pak musí vše schválit rada a nakonec zastupitelstvo.

Celkem bylo tedy vybráno zhruba 450 tisíc korun?
Ano. Je to myslím slušná částka. Je těžká doba a všem patří veliké poděkování. Dokonce byli i lidé, kteří si dali na účet trvalý příkaz a každý měsíc posílali do sbírky 300 korun. To vůbec není malá částka. Například neznáme jména dvou dalších dárců a vzhledem k tomu, že sbírka skončila, museli bychom jim další peníze, které pošlou, vracet, což je zase spousta administrativy. Čili přispívali i anonymní lidé, kteří to nedělali pro nějaké jmenování v novinách a podávání rukou.

Vy jste říkal, že přispěli také záchranáři. Ještě nějaké sbory či složky takto vybíraly peníze?
První, kdo přišel, byli kladenští policisté v čele se svým ředitelem Václavem Hatlmanem a přinesli nezanedbatelnou sumu. Ředitel Hatlman nám ji předal bez nějakých divadýlek. Zachovali se skutečně kolegiálně. Od záchranářů přišla s příspěvkem sestra, která zasahovala shodou okolností osudnou noc u nehody. Jistou částkou přispěli také mělničtí strážníci, hasiči, policisté a záchranáři. Dar dali také městští policisté z Bohdanče či Obecní úřad Pletený Újezd. Zájem vskutku byl. Náš sbor uspořádal úklidovou akci, díky níž jsme také získali peníze. K tomu nám hodně přispěly kladenské firmy a MPS Kladno. Myslím si, že velmi zafungovala vzájemná pomoc a soudržnosti.

Od tragické nehody uplynul téměř rok. Změnilo se něco od té doby?
Víte, ono všechno jednou přebolí. Dny po nehodě byly skutečně špatné. Co se změnilo? Změnily se mé pokyny ve smyslu: byť vám zákon dovoluje se nepoutat, tak se budete poutat, když jedete k zákroku, tak pojedete bezpečně. I když ty tu byly i předtím. Podobnou směrnici jsem vydal v roce 2007. Je pravda, že ze začátku po nehodě strážníci jezdili na majáky šedesát kilometrů za hodinu. Báli se. Dneska už to pominulo. Nicméně veliké smutné poučení to určitě bylo. Jsou ve všech případech opatrnější, nepouštějí se bezhlavě do všeho. V tomto to mělo bohužel přínos.

Vyšetřování:

Policie v únoru zahájila trestní stíhání pětatřicetiletého řidiče služebního vozidla městské policie. Výsledky znaleckých posudků prokázaly, že se Škoda Octavia řítila po silnici rychlostí vysoce přesahující 100 kilometrů v hodině. Zda je vinen, určí soud.