Například ředitel kladenské základní školy v Brjanské ulici, Vladimír Dufek která se specializuje také na výuku mladých hokejistů, spoléhá podle svých slov na inteligenci rodičů, kteří mají zájem na tom, aby výuka probíhala hladce a bez roušek. „Testovat budeme hned první den i prvňáky. Dítě, které odmítnou rodiče nechat testovat, pochopitelně vpustíme do školy, ale musí se smířit s tím, že nemůže celý den sundat respirátor z obličeje,“ zdůraznil Dufek.

Na vstřícný postoj rodičů spoléhají také v Základní a mateřská škole v Doberské ulici v Kladně. „Pokud se některý z rodičů rozhodne, že svoje dítě testovat nenechá, je takový žák odkázán k tomu, že bude muset nosit ústenku ve škole po celý den. Z tohoto důvodu se domnívám, že k takovým případům docházet spíše nebude,“ uzavřela ředitelka Bešťáková.

Z protestu proti rušení a omezování provozu středočeských osobních vlaků v Trhovém Štěpánově.
Osud dvanácti lokálek je zpečetěn. Změny zasáhnou i Slánsko

Také v Základní škole ve Velvarech doufají ve vstřícný přístup rodičů. „Pokud má ale někdo závažné důvody, proč se nedat testovat, nemůže nosit ani respirátor a donese lékařské potvrzení, budeme to respektovat. Díky tomu, že jsme vloni absolvovali pilotní projekt pro takzvanou kombinovanou výuku a zřizovatel nám zakoupil potřebné vybavení, jsme schopni takového žáka připojit do jeho třídy na dálku přes počítač z domova, tudíž o výuku nepřijde,“ potvrdil ředitel Základní školy Velvary Petr Došek.

Spanilá jízda veteránů projela Kladenskem i Rakovnickem.
OBRAZEM: Spanilá jízda veteránů projela Kladenskem i Rakovnickem

Stejně tak na vyšším stupni škol očekávají, že testování bude spíše bez komplikací. V to věří i ředitel Petr Paták ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Kladně v ulici Edvarda Beneše. „Do školy nám však přibudou noví žáci prvních ročníků a letos poprvé i žáci ze školy ve Středoklukách, která byla s naší sloučena. Celkem nám přijde okolo 170 nových žáků. Uvidíme, jaká bude situace a podle toho se následně zařídíme. Netestovaní žáci se i u nás musí ve všech prostorách školy pohybovat výhradně s respirátorem,“ uvedl Petr Paták.