Tmavomodrou barvu rozbíjejí červené látky, které byly použity nejen na sedačky, ale také na oponu, v zadní části hlediště přibyly lóže. Nad hlavou září noční obloha plná hvězd, které svým seskupením připomínají rysy zásadních mezníků divadelní historie. Čili postavy z antických tragédií, komedií dell arte až po současné divadlo ztvárněné místními herci.

Přesně tak by měl vypadat hlavní sál Městského divadla Kladno po rekonstrukci. Autor změn architekt David Vávra vybral tyto odstíny schválně.

„Chceme divadlo změnit z bílého na tmavé, jelikož v takovém interiéru nevzniká zbytkové světlo, které by mohlo diváka při představení rušit. Největší změnou je vznik čtyř nových scén, z nichž budou dvě experimentální. Divadlo bude také zpřístupněno pro pohybově hendikepované, jelikož počítáme, že do bývalé zkušebny bude zabudován výtah,“ nastínil Vávra nejzásadnější změny.

Novou tvář dostanou také chodby a především stávající bufet. V těchto prostorech naopak využil architekt i po doporučení památkářů světelnou barevnost. Šatní pulty dostaly nové místo určení a jejich původní pozice nahradí půlkruhové lavice, nad kterými si budou moci návštěvníci divadla prohlédnout Vávrův experiment.

„Při výzkumu historického rozboru jsme se odkrýváním jednotlivých barevných vrstev stěn divadla začali dostávat do jeho historie. Rozhodli jsme se, že alespoň část takto odkrytých nátěrů necháme a pokusíme se tak zachovat paměť divadla,“ vysvětlil záměr autor.

Nejen na chodbách, ale také v nově upraveném bufetu, budou vystaveny nasvícené fotografie z aktuálních inscenací. Úplně nově vzniklý prostor bude věnovaný kavárně a na ni navazující literární scéně. Jak řekla ředitelka divadla Blanka Bendlová, záměrem je, aby si návštěvníci mohli dát občerstvení a při tom sledovat kulturní program.

„Moderní člověk již dnes téměř vyžaduje kromě umění možnost dát si sklenku vína či večeři. Prostor, který by toto nabízel, v Kladně není,“ informovala Bendlová.

Na rozdíl od celé rekonstrukce vtiskne tvář kavárně Vávrův kolega. Jak architekt vysvětlil, rozhodl se tak z části i kvůli jeho jménu, které zní Martin Rössler. „Kromě shody jmen s autorem budovy Jaroslavem Rösslerem si myslím, že tak kavárna získá zcela jinou atmosféru. Podle mých informací se bude držet barev Kladna, čili černé a červené, jako uhlí a ocel,“ uzavřel David Vávra.

Vedení města v současné chvíli podalo žádost o dotace. V plánu také nadále zůstává vysazení pouze jedné divadelní sezony. Celkové náklady rekonstrukce činí 174 milionů korun.