Pohodu vůkol ruší jen rachot traktoru, který se pokouší zacouvat. Také já se snažím zaparkovat a co nejméně působit jako vetřelec. Přes hluk traktoru se dotazuji na šéfa. Mladý muž mi špatně rozumí. Přesto už není potřeba čekat na odpověď. Farmář se blíží.

Rozesmátý sedlák v neodmyslitelném klobouku přichází svým rázným a rozhodným krokem. Úsměv a pevný stisk. Známe se z minulosti Návštěvu jsem předem ohlásila. Stačí se jen připomenout.

Nezastavujeme, jdeme přes dvůr. Statkář Petr Novák lehce vtipkuje na moji adresu a už vstupujeme po schodech do rodinného království – hlavní budovy, kde je celé hospodářství jako na dlani.

Statek jako na dlani

Centrem dění a pomyslným kapitánským můstkem je prostorná jídelna s kuchyní, která zejména manželce Věře slouží zároveň jako pracovna účetní, nechybí postel, kam v době mojí návštěvy pokládá snacha jednoho ze svých šesti pokračovatelů rodu, Václava.

Jelikož 10. května, dle prvorepublikové tradice, oslavila řadažen v zemi Den matek, i to je důvod naší návštěvy na statku u Nováků. Jestli si totiž někdo zaslouží pozornost v tento významný den, tak je to právě Věra Nováková – devítinásobná maminka a babička jedenadvaceti vnoučat.

Model rodiny, který se hned tak nevidí. Společenství lidí žijících ve vzájemném souladu na základě tradic předávajících se z generace na generaci. Protože pátek 15. května je dalším významným datem v kalendáři, kdy se slaví Den rodin, jsme tu správně. Rodina je základem všeho. Správně fungující je fundamentem pro životní jistoty, pohodu i stabilitu.

Při vstupu do domu manželů Novákových, je to cítit na každém kroku. Už v chodbě pokrývají stěny rodinné fotografie se společnými zážitky. Pán domu přináší další a další rodinná alba. Pár potomků, snachu a zetě potkávám hned u dveří.

Víra a láska

Neuvěřitelně propracovaný systém, který drží pohromadě v čele s hlavou rodiny Petrem Novákem. To, čeho by se mnozí z nás zalekli, šlape v Horní Kamenici naprosto v pohodě. Jak oba rodiče Věra i Petr shodně odpovídají, děti jsou radost a smysl života. Pohromadě je drží víra a láska. Víra v Boha jim navíc dává naději v časech dobrých i zlých.

Nepochybně je ale hnacím motorem rodiny životní energie statkáře jeho nezdolný optimismus, pevné zásady a kořeny minulosti, kterých se rodina drží a na nichž staví.

Snadné to nebylo

Přestože to Novákovi neměla vůbec jednoduché, jelikož bylo zapotřebí rodinný majetek za socialismu nejprve vykoupit od státu, aby měli kde všichni žít a pracovat, víra v to, že se vše v dobré obrátí a že to má smysl, je celé roky posilovala.

Rodinný majetek a vše co investovali, se posléze vrátilo Petrovi a bratru Pavlovi alespoň po letech v restitucích. Jejich otec si ale před tím své vytrpěl v komunistických lágrech při práci v uranových dolech.

Víra, láska, práce a mnohdy skutečně tvrdá. To, co Novákovi mají, si vydobyli ze země. Pochopitelně dnes na statku nepracují sami a mají řadu pomocníků, jimž maminka denně vaří i třicet jídel. Ovšem, neměnili by.

Každý, kdo žije v domě, budí dojem spokojeného člověka. I mladá snacha, která má s manželem Václavem, pokračovatelem rodinné tradice, zatím jen šest dětí, vypadá nadmíru šťastně.

Hlava rodiny – Petr Novák má totiž jedinečný dar, a to přesvědčit a nadchnout lidi kolem. Mít ho za manžela, kupa dětí by patrně ani pro mě nebyl problém. Pro paní Věru jak vidno také ne.

Děti jsou budoucností národa

Ve svém výjimečnému choti, který ale svoje děti rozhodně nerozmazluje a patrně málokdy slevuje ze svých nároků, má manželka obrovskou životní podporu a oporu.

„Když děti nebudou, kdo to za nás bude dál táhnout? Tuhle jedna z našich dospělých dcer přijela ze školního srazu a povídá: Mami, já jsem tak ráda, že jste mě naučili pracovat. Z celé třídy jsme snad jen tři spokojené. Ostatní jsou nespokojení, nezaměstnaní, nešťastní, nic nemají," konstatuje žena.

Stejně jako její manžel je přesvědčena o tom, že kdo pracovat chce, obživu si najít dokáže a rodinu nějakým způsobem vždy uživí.
„Dá-li Pán Bůh kravičku, dá také travičku. To je stará pravda. Ale lidé musejí chtít. Nezahálet, hledat si práci a nevymlouvat se. Jednou je hůř, jednou lépe.

Rodina musí držet pohromadě. Ne si nadělat dluhy a při první příležitosti se rozvést. Já bych za rozvody dával vysoké pokuty. Určitě by jich ubylo," soudí Petr Novák.

Stejně jako jeho žena jsou zajedno, že systém sociálních dávek nastavěný v republice je demotivující a lidé si často kvůli tomu ani práci hledat nechtějí. Pokud se tohle nezmění, lépe nebude.