K představení služeb i aktivit obnoveného Mateřského centra Rybička ve Slaném se rozhodli jeho členové uspořádat Pohádkové odpoledne – zábavnou akci v maskách pro rodiny s dětmi na hřišti Hrad Kocour ve Slaném. Akce se i díky podpoře místních firem a Města Slaný mimořádně vydařila.

"Přestože se jednalo o náš první pokus vytvořit veřejnou akci pro děti Slánska a spádových obcí a v této době neměla zažitou tradici, celkový počet účastníků se pohyboval kolem 300 a mnozí přišli v krásných maskách. Nejkrásnější čtyři masky odměnil starosta Slaného Martin Hrabánek cenami, které věnovala firma Rozinka, všechny děti si odnesly dárečky od firmy Remax, opekli buřty, které věnoval Pivovar Antoš, zakousli pečivem od firmy Kompek a o hygienu se postarala firma Toi toi zapůjčením přenosných wc. Zázemí zapůjčili Skauti Slaný, firma Bara zajistila ozvučení a firma www.slapacikary.cz nám sponzorsky zapůjčila svá vozítka.

Ilustrační foto.
Černé skládky trápí Kladno i okolí

O krásnou a vtipnou náladu se postarala Barča Ládrová svým Diskotačením, která rovněž svou zaslouženou odměnu osovně věnovala naší neziskovce. Nadšené ohlasy od účastníků nám dodaly odvahu pořádat Pohádkové odpoledne pro děti i v příštím roce. S velkou vděčností děkuji všem, kdo jakýmkoli způsobem přispěli k radostné náladě dětí i dospělých," děkuje všem ředitelka Kolpingovy rodiny Smečno, Ludmila Janžurová.

Rodinná poradna ve Slaném působí na adrese Wilsonova 546/7 a jedná se o jedinou poradnu na slánsku nabízející základní služby bezplatně. Poskytování odborného poradenství je určeno pro rodiny, páry nebo i jednotlivce starší 16 ti let, kteří prožívají rodinnou krizi nebo pociťují problémy v některé oblasti svého života. Nejčastěji se zde řeší problémy vztahové, mezigenerační, komunikační nebo také výchovné otázky. Ročně se zde uskuteční průměrně až 1 500 konzultací.

Služba Střediska rané péče má svou základnu ve Slaném, ale protože se jedná o službu poskytovanou v domácnostech klientů, jedná se o službu terénní, kdy naši odborníci za rodinami dojíždí. Raná péče je určena rodinám s dětmi do 7 let se zdravotním postižením či jiným znevýhodněním a snaží se zejména o podporu celé rodiny daného dítěte. "Službu poskytujeme ve všech krajích ČR. Jsme zároveň jedinou organizací, která zajišťuje ranou péči rodinám pečujícím o dítě se vzácným nervosvalovým onemocněním, převážně s diagnózou spinální muskulární atrofie a Duchennova muskulární dystrofie. Jedná se o velmi závažné, život zkracující onemocnění. Děti postupně ztrácejí schopnost pohybu, jejich intelekt však není zasažen," říká Ludmila Janžurová.

Jedenáctého ročníku Jazzového podvečera Bory Kříže se zúčastnila také dvojice Jiří Suchý a Jitka Molavcová.
OBRAZEM: Suchý s Molavcovou okořenil jazzový podvečer

Každá rodina má podle ředitelky svého poradce, který jí poskytuje odborné poradenství, pomáhá při jednání s úřady nebo zprostředkovává kontakty na další odborníky. Velmi důležité je též sdílení zkušeností mezi rodinami se stejným osudem, proto kromě poradenství v rodinách pořádají i celou řadu pobytových akcí, kde tyto rodiny načerpají cenné informace a mohou sdílet své zkušenosti.