Jak to v těchto obcích nyní vypadá? Už se jim podařilo opravit zničené komunikace? A jak na povodně vzpomínají? Kladenský deník to zjišťoval v Dolanech a Bělokách.

Zákolanský potok se rozvodnil po silné bouři, která se přihnala večer loňskou sobotu 8. června. Záplavová vlna pak postupovala a v noci dorazila do postižených obcí. Pohotovost až do nedělního rána drželi také obyvatelé Zákolan, ale tam se potok nevylil.

Dolany se probudily do velmi ošklivého rána. Voda napáchala mnoho škod. Vyplavila rodinné domy u potoka, zničila silnice, chodníky, poškodila most a části dešťové kanalizace.

Jak řekl Kladenskému deníku místostarosta Dolan Josef Strejc, i po roce je v obci vidět, že se tudy prohnala voda. „Stále máme nánosy z polí znečištěný rybník. Stále bojujeme s dotacemi. Komunikace už jsou opravené," popsal současný stav místostarosta.

Ze státních financí byla v roce opravena vozovka, můstek a pročištěno koryto potoka. Obec zaplatila rekonstrukce vjezdů, chodníků, kanalizace a lávky za spodním rybníkem. „Zadlužovat jsme se sice nemuseli, ale pochopitelně opravy něco stály. Čekáme na zpětné proplacení dotací za povodňové škody, které vyhlásily kraj a ministerstvo životního prostředí, ovšem už je to více než rok a vyřizování se stále protahuje," dodal Josef Strejc.

Povodně nezasáhly Dolany poprvé. V historii obce se už obyvatelé s velkou vodou setkali. Ovšem v novodobých dějinách tak velkou záplavovou vlnu nepamatují. „Když dlouho prší mají místní strach, že se bude velká voda opakovat," uzavřel místostarosta.

Záplavová vlna postihla také Běloky. Půl metru vody měl ve svém domě i bělocký místostarosta Zdeněk Kozel. „Vše bylo náhlé, i když nás hasiči varovali. Stačil jsem sotva vyjet autem z garáže a už v ní byla voda. Nastal zmatek. Vše bylo zatopené, včetně návsi," popisoval tehdy řádění živlu.

Nyní už by v Bělokách nikdo stopy povodně nenašel. Lidé si postupně své domovy opravili. „Dostali jsme velký sponzorský dar, na který se složili zaměstnanci jedné společnosti. To nám velmi pomohlo. Získali jsme takto téměř milion korun. Za ty jsme opravili koryto potoka. Po této firmě jsme jako vyjádření vděku symbolicky pojmenovali jednu z ulic Třinecká," dodal.