Historie

Po dokončení výstavby františkánského konventu se 13. srpna 1662 uskutečnilo svěcení kláštera. Pro město Slaný a okolí to byla velká událost. Při této příležitosti uspořádal Bernard Ignác z Martinic hostinu na slánském rynku. Tehdy také dal rožnit uherského býka s pozlacenými rohy.

Událost si ve městě připomínají také proto, že vedle tehdejšího nelehkého života v kraji, který byl poznamenán strastmi třicetileté války, byl i zde důvod k radosti, ke společnému setkání slánských měšťanů a lidí z širokého okolí.

Program

Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program. Po celý den (8 až 21 hodin) se koná Mistrovství České republiky v Boulderingu a na Trickline. Od 11.30 do 12 30 hodin zahraje dechová kapela Dvořačka se zpěváky Pepou Bednářem a Jirkou Laksou. Ve 13 - 13.30 hodin mohou diváci vidět vystoupení Taneční školy Michaely Broučkové orientální tance s duší. Od 14.30 do 15.30 hodin sehraje soubor Slánská scéna klasickou pohádku s názvem Kašpárek v pekle.

Na závěr slavnostního dne se od 21 do 22.30 hodin uskuteční koncert Hradišťanu.

Staroslované

Při příležitosti konání Rožnění uherského býka ve Slaném se budou konat také Staroslovanské svátky medu, jablek, vína a chleba.

Českomoravský slovanský svaz společně s Královským městem Slaný obnovují více než dvanáct set let starou tradici. Zájemci si mohou zakoupit na prodejní výstavě včelí med, staročeskou medovinu, další medové produkty, kokosové, švestkové, pistáciové, jablečné, kávové, čokoládové či mandlové medovníky, domácí koláče makové, jablečné, ořechové a další čerstvé pečivo, moravská vína z Mikulčic a pravý burčák a jablečné mošty.

Bude představena historie těchto svátků a zázračné účinky medu, jablek a dalších produktů. Ke sváteční atmosféře přispějí Folklorní soubor Čtyřlístek z Nového Strašecí a lidová hudba Květovanka z Kladna.

Rýžování s Patrioty

V den rožnění uherského býka se zájemci, kteří se chtějí naučit rýžovat zlato, sejdou od 10 hodin ve Velvarské ulici (směr k Velvarské bráně).

Společnost patriotů Slaného (SpS) dětem i dospělým zapůjčí rýžovací pánev. Každý obdrží určité množství písku a ve zkumavce tři viditelné zlatinky. Ty se nasypou do písku a v kádi s vodou si pod vedením zkušenějších rýžovníků mohou zkusit zlatinky vyrýžovat.

Poté si zlato nalepí na místo ve speciálním diplomu rýžovníka a odnesou domů.


AUTOR: JANA TŮMOVÁ