„Tyhle věci nerad komentuji. Nevím, co si od toho slibovat. Myslím si ale, že jde o z nouze ctnost. Zároveň se mi nelíbí, že si ČSSD dala tisíce podmínek, ale nakonec žádná nevydržela. Uvidíme, jak všechno dopadne, já se tak jako tak dál budu starat o své záležitosti,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), podle jehož názoru by hnutí ANO už dávno nemělo být u vlády.

„To, co zažívá Česká republika dnes, nikdy před tím nezažila. Motáme se v kruhu. Většinou totiž byla nová vláda hotova poměrně rychle. Volební rytmus se navíc kvůli předčasným volbám hodně rozházel. Dnes je situace taková, že ten, kdo nikdy v žádné straně nebyl, tak utíká do ANO. Každý si pak myslí, že všemu hrozně rozumí, ale opak je pravdou,“ dodal Milan Volf.

Existuje mnoho lidí, kteří by ze zmíněné podoby vlády příliš nadšení nebyli. Vadí jim totiž účast komunistů. Podle mnoha hlasů bychom se tak vrátili před rok 1989.

Podobné názory zazněly také od některých osobností Kladenska, které Deník v souvislosti s nově vznikající vládou oslovil. „Jsem velmi znepokojena současnou situací, a tím, čeho jsme se devětadvacet let po revoluci dočkali. Cítím v tom velké ohrožení pro českou demokracii,“ řekla starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková. Podobného názoru je také družecký starosta Zdeněk Kofent. „To, že budeme mít vládu opřenou o stranu, která je pro vystoupení z EU a NATO, je úpadek a pošlapání idejí listopadu 1989,“ myslí si starosta Družce.

Zkrachovalá huť Poldi.
AKTUÁLNĚ: Dražba Poldovky je zmařená! Vydražitel nezaplatil

Podpora komunistů by se nezamlouvala ani předsedovi Sokolské župy Budečské Miroslavu Davidovi, který se zároveň léta pohyboval v komunální politice, a to ve vedení obce Žilina. „Pokud se v demokratickém státu musí hnutí nebo politická strana, vydávající se za demokratické, opírat nebo nechat se podporovat nedemokratickou stranou s totalitní minulostí, mám velké pochybnosti o jejich úmyslu a výkladu pojmu slova demokracie. Asi si to, pletou s „korytokracií“,“ sdělil Miroslav David.

Možná podoba vlády nepřekvapuje spisovatelku Martinu Bittnerovou. „Vždyť pravicové strany po roce 1989 zakládali bývalí členové komunistické strany. Osobně mě však mnohem více, než politika trápí, že většina normálních lidí těžce pracuje, přičemž jim jejich výdělek sotva stačí na zaplacení složenek,“ líčí Martina Bittnerová.

Odpor proti vládě s podporou komunistů ovšem není stoprocentní, existuje i řada lidí, kterým by účast KSČM nevadila. „Myslím si, že vláda Ano s ČSSD a s podporou KSČM nemá velkou šanci na delší přežití, už proto, že neodpovídá výsledkům voleb. Budou zde neustále rozdíly a rozepře, ať už se bude jednat o čemkoliv. Účast KSČM mi de facto nevadí. Pokud nebyla tato strana zakázána hned po roce 1989, je nutno jí brát za plnohodnotnou a právoplatnou politickou stranu, a tak k ní také přistupovat,“ řekl Deníku kladenský kronikář a historik Jaroslav Vykouk.

„Stále se bavíme o tom, jestli bude podpora Petra nebo Pavla. Když se ohlédnu do minulosti, tak se od roku 1989 toho tolik změnilo, ovšem lidé v politice zůstávají vesměs stejní. Komunisté jsou vždy ve volbách dost úspěšní, nevidím tedy důvod, proč by neměli ve vládě figurovat. Určitě mi je KSČM příjemnější, než jiné strany, které se drží zuby nehty, přičemž nadělaly takovou paseku, že ji určitě nenapravíme ani za dalších třicet let,“ nebral si servítky výtvarník Přemysl Povondra.

Rekola.
Růžová sdílená kola v Kladně vystřídají elektrokola
Turisté. Ilustrační foto.
Návštěvníků kraje přibylo. Moc rychle ale odjíždějí