Koupaliště ve Středoklukách je mezi Kladeňáky poměrně vyhledávané. Řidiči se tam dostanou přibližně za dvacet minut. V okolí plovárny bývají auta nakupena, a to nejen na místním parkovišti, nýbrž i podél přilehlých silnic. Kdo nechce vozidlo parkovat na krajnici, vždy může zvolit alternativní možnost a najít si parkovací místo v uličkách obce.

Návštěvníci do sedmi let mají vstup zdarma, všichni ostatní si pak zaplatí padesát korun. Koupaliště má otevřeno do dvaadvacáté hodiny, zlevněné třicetikorunové vstupné tedy platí až od devatenácti hodin. U pokladny dostanou hosté náramek, který jim umožní celodenní vstup na koupaliště.

Velkou výhodou areálu i bazénu je, že je velmi rozlehlý a my ani v odpoledních hodinách neměli problém najít místo k opalování. K dispozici je zde i hřiště na nohejbal a pingpongový stůl, pro děti jsou připraveny prolézačky. Na místě jsou i tenisové kurty. Jejich pronájem však není v ceně vstupného na koupaliště a je lepší si je dopředu rezervovat.

Jinak plovárna nabízí klasické příslušenství. Na místě jsou toalety a venkovní sprchy. Šatní místnost sice chybí, je zde však neprůhledná zástěna, kde je možné schovat se před zraky ostatních. Zdejší restaurace pak nabízí bohatý výběr jídel včetně jinde nepříliš obvyklých salátů či těstovin.

Samotná nádrž v nejhlubších částech dosahuje až tři a půl metru. Je také poměrně velká, plavci v ní tedy najdou dostatek prostoru pro trénink. Nevýhodou v tomto ohledu můžou být svažující se břehy na delších stranách bazénu, které znemožňují krátký odpočinek u břehu po vysilujícím výkonu. Na druhé straně nádrže je pak mělčina, která je téměř neustále obsazena hrajícími si dětmi a rodiči. Pro nejmenší tam ústí krátká skluzavka.

Pokud jsme v něčem viděli problém, byla to čistota areálu. Voda je podle obsluhy chlorovaná, je však velmi zakalená a plave v ní dost nečistot. U nádrže jsou sice sprchy, ale podél bazénu není vodní kanál na umytí nohou, tudíž většina lidí oplachuje našlapanou trávu až přímo v nádrži. Tento problém je patrný i na toaletách, jejichž podlaha byla v době naší návštěvy téměř kompletně pokrytá blátem. Už jen kvůli tomu doporučujeme si s sebou vzít pantofle.

Trávník byl posekaný, místy se však najdou trsy rostlin, které by neškodilo posekat. Některé totiž rostou i kolem břehů, odkud je zvědavé děti občas trhají a hází do vody. Dalším problémem bylo najít místo, kam si schovat cenné předměty. Pokladní nás v tomto ohledu nasměrovala do místní restaurace, tamní personál však už tak vstřícný nebyl. Namísto toho nám kousavě sdělil, že nemají žádný sejf a pokud si k nim něco uložíme, je to jen na naše vlastní nebezpečí, což v nás velkou důvěru nevyvolalo. Dražší předměty tedy doporučujeme nechat doma.

Personál restaurace svou kousavostí nešetřil ani při prodeji občerstvení. Na dotaz jednoho z našich redaktorů, zda limonádu čepují do kelímku, který může vynést ven z areálu, se mu dostalo odpovědi, zda by ji snad chtěl raději do misky. My samozřejmě chápeme stres, který se pojí s nekonečnými frontami lidí, které musí zaměstnanci bufetu denně obsloužit. Přesto jako platící zákazníci očekáváme normální odpovědi na dotazy.

Koupaliště ve Středoklukách je dobré vesnické koupaliště. V okolí Kladna nabízí možná nejvýhodnější poměr dostupného prostoru a ceny, a to jak ve vodě, tak na souši. Zároveň je tam mnoho možností sportovního vyžití a dostatek místa pro hrající si děti. Pro ty, kterým nevadí, že zde nenajdou křišťálově čistou vodu, je zdejší plovárna ideálním cílem výletu. Přesto by jí neškodila trochu důkladnější péče, zejména co se týče úklidu toalet a údržby trávníku.

Autor: Tadeáš Burger