Má smysl s přezutím čekat? Přeci jen je zatím hezké počasí.
Nemá. Standardní pneumatika má nájezd zhruba třicet tisíc kilometrů, které ujede asi na čtyři milimetry dezénu. Za tisíc kilometrů se tedy pneumatika opotřebí asi o 0,13 milimetrů, takže zdali přezujete teď nebo až 1. listopadu je jedno.

Často se ale řidiči domnívají, že je na zimní pneumatiky ještě teplo.
Pokud by se na zimních pneumatikách jezdilo celé léto, tak jim to samozřejmě uškodí. Ale nyní bývá ráno kolem sedmi stupňů, což je teplota, při které letní pneumatika funguje zhruba na dvacet procent.

Ilustrační foto.
Pneuservisy zatím přezouvání v klidu stíhají



Jak by se měly pneumatiky správně skladovat?
Záleží na tom, jestli pneumatiky jsou na discích nebo bez disků. Pokud jsou na discích, tak se podle výrobců dají skladovat jak nastojato, tak naležato. V případě, že jsou bez disků, tak je lepší je skladovat nastojato. Pochopitelně by bylo dobré mít pneumatiky uschované v temné místnosti, kde není vlhko v podobě plísní a podobně. Suchá garáž je pro pneumatiku ideální.

Je nutné při každém přezutí kola vyvažovat?
Já si myslím, že určitě ano. Někdo si mylně myslí, že pokud na volantu necítí vibrace, tak tam nejsou. Nejen skrytými vibracemi si pak lidé poškozují prvky z nápravy. Standardně se dá říci, že nevyváženost do 15 gramů na vozidle řidič nepozná.

Jak dlouho trvá mechanikům přezout běžné auto?
Pokud se přezouvá běžné auto, demontují se pneumatiky z disku a následně se na něj montují nové, tak to zabere asi 30 minut.

Přehlídka historických vozidel v Kladně Kročehlavech.
OBRAZEM: Veteránisté se společně rozloučili se sezónou