Už za tři roky by proto měla čističku provozovat nově vzniklá společnost, jejímiž vlastníky budou jak město Slaný, tak okolní obce. Podle dosavadních propočtů je to velmi ekonomické řešení. Dosud mají platnou smlouvu s městem Slaným Středočeské vodárny. Ta vyprší v roce 2019. Vznik nové společnosti je navíc podmínkou pro čerpání dotace.

Ilustrační foto.
Senior z Jedomělic zahynul pod koly fekálního vozu

Rekonstrukce čističky, která sídlí v Blahoticích u Slaného, přijde odhadem na sto milionů korun.

Podle nejnovějších informací by měla rekonstrukce ČOV začít v létě. Jak potvrdil starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS), práce by měly být skončeny za rok, přičemž zhruba stejný čas pojede zařízení ve zkušebním provozu. V tu dobu už ale musí čistírnu vlastnit město. Za předčasné vyvázání se ze smluvního vztahu s vodárnami by Slaný však platilo nemalé finanční náhrady až ve výši milionů korun. Tomu chce radnice dlouhodobě předejít.


Vzhledem k posunu prací a několikaleté prodlevě smlouva sama zanikne v původním termínu a dotace na opravu čističky nebude ohrožena. Město navíc získá dostatečnou časovou rezervu na založení nové vodohospodářské společnosti. Po opravách zařízení bude rekonstruován i most na příjezdové cestě.

Ilustrační foto.
Mapa kriminality má zvýšit bezpečnost v Kladně