Nejúspěšnějším hráčem sobotního odpoledne se nakonec stal jedenáctiletý Filip Šolc z Hradce Králové, jehož hra s šachovými velikány skončila remízou. „Šachy hraji pět let. Hrál jsem jako náhradník, takže jsem viděl, jak si počínají ostatní a řídil se podle toho. Mám z toho velkou radost," okomentoval mladý šachista.

Simultánky se zúčastnil také Matyáš Mayrhofer z Buštěhradu. „Bylo to dobré, ale čekal jsem, že prohraji. David Navara hrál více útočněji, ale z Karpova jsem měl větší respekt," řekl Kladenskému deníku hráč šachového oddílu Sokol Buštěhrad. „Šachy mi pomáhají se uklidnit. Hraji jednou týdně a občas doma s tátou, který mě k této hře přivedl," dodal žák páté třídy.

Taktéž z Buštěhradu na simultánku přijely Martina Tajovská a Eva Vrbová. „Bylo to zajímavé. David Navara hodně útočil, ale Karpov to pak dotáhl do vítězného konce. Vzdala jsem se, protože už stejně bylo jasné, že prohraji," popsala svou hru jedenáctiletá Eva. Šachy hraje už tři roky. „Táta mě chtěl naučit, jak se čím táhne a já jsem ho pak začala porážet. V buštěhradské škole mi nabídli chodit do oddílu," prozradila své začátky mladá hráčka.

Dlužno dodat, že při Základní škole Oty Pavla v Buštěhradu vznikla začátkem loňského roku Šachová škola Anatolije Karpova.

Šachový oddíl navštěvuje také třináctiletá Martina. „Ke hře mě přivedla kamarádka. Na simultánce jsem poprvé. Trému jsem neměla. Soupeř jako soupeř. Jen Karpov byl těžší," zhodnotila Martina.

Simultánka se v Lidické galerii konala už potřetí. „Zájem je veliký. Myslím si, že účast Davida Navary přilákala mnoho českých hráčů. Povedlo se také to, že se letošní termín nekryl s některými žákovskými turnaji a tím se výrazně zvýšila úroveň hráčů. Je tu špičková sestava," vyjádřil se ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.