Soutěž členové spolku vnímají jako příležitost získat nejlepší návrh koncepce vybraných schodišť tak, aby při jejich budoucí postupné rekonstrukci vznikala díla nejen stavebně funkční a trvanlivá, ale i krásná a inspirativní. Své návrhy mohou začínající i zkušení architekti, stejně jako kdokoliv z veřejnosti, předkládat do 25. května.

V hodnotící porotě zasednou kladenská sochařka Dagmar Šubrtová, kurátorka a ředitelka ceny J. Chalupeckého Karina Kottová a fotograf Jiří Hanke, který svou knihou Lidé z Podprůhonu definoval poetiku této čtvrti. Pětici porotců doplní architektka pro veřejný prostor města Kladna Anna Anděrová a zástupce Spolku Podprůhon, projektant Petr Lukáš," informoval předseda spolku Vladimír Líba.

Porotci budou hodnotit anonymní příspěvky a rozdělí mezi účastníky celkem 60 tisíc korun, tedy 10 tisíc na každé ze šesti schodišť. Veřejnost se s návrhy seznámí počátkem června při 34. ročníku umělecké výstavy Kladenské dvorky, která se každoročně koná právě v Podprůhonu.

Podprůhon je jednou 
z nejstarších částí Kladna. Historie proletářské čtvrti je silně spjata s průmyslovým boomem dolů a hutí. „Mnoho podprůhonských domů je původních a jejich urbanistická neorganizovanost souzní s překotným růstem města. Celá čtvrť se nachází pro zástavbu v neatraktivním severním svahu údolí. Vrstevnicové ulice spojují četná schodiště dávající čtvrti charakteristický ráz," poznamenal Líba.

Podprůhon se v minulých měsících dočkal výrazné rekonstrukce povrchů vozovek, opěrných zdí, kanalizace a byl plynofikován. „Schodiště ale zůstávají zanedbaná a jejich vzhled je 
v silném kontrastu s nově opravenými ulicemi. Cílem soutěže je vyzdvihnout jednotlivá schodiště nejen jako utilitární prostory pro chůzi, ale i jako unikátní místa setkávání, zastavení, nebo jako připomenutí umělců, kteří v této části Kladna tvořili či tvoří," dodal Vladimír Líba.