Obě knihovny v Kladně, Středočeská vědecká i Městská knihovna mají o prázdninách otevřeno ve stejné dny.  Středočeská čeká na své čtenáře v pondělí od 9 do 18 hodin a ve čtvrtek od 9 do 19 hodin.

Městská knihovna, oddělení Zámek, Kročehlavy, Rozdělov a Švermov mají v tyto dny otevřeno od 8. do 12. hodiny a od 13 do 17.30 hodin. Dětské oddělení na Sítné přivítá návštěvníky ve stejné dny, ale od 9 hodin. Beze změn zůstávají čítárna a internet.

Jak řekl Kladenskému deníku ředitel městské knihovny Petr Kubica, o prázdninách je citelný pokles především dětských čtenářů. Také ve slánské knihovně se na dva měsíce změnila otevírací doba. 

„Máme otevřeno každý den kromě středy a neděle. Ve všední den máme do 17 hodin a sobotu do 12 hodin. Plánované akce přes léto jsou hlavně vědomostní soutěže pro děti, například akce Pamatuješ si? Nemyslíme si, že by se počet našich čtenářů omezil," uvedla ředitelka Knihovny Václava Štecha ve Slaném.

Podle vedoucí knihovny ve Velvarech Zděnky Ortové, naopak návštěvnost v létě stoupá. „Pro děti máme připravenou  prázdninovou soutěž, ve které sbírají body. Její slavnostní vyhlášení se uskuteční v září. Pro úspěšné účastníky soutěže jsou připraveny ceny," uvedla Zděnka Ortová.

Otevírací doba Městské knihovny ve Velvarech je v pondělí od 8 do 11 hodin, úterý od 8 do 11 hodin, od 12 do 17 hodin, čtvrtek od 8 do 11 hodin, od 12 do 17 , pátek od 8 do 11 hodin.