Uvedená pořadí na stupních vítězů znamenají postup do zemského finále mistrovství, jež se uskuteční 17. května v Hradci Králové. Odtud vede možná cesta do republikového finále v Jaroměři.

„S umístěními jsem spokojena. Mistrovství asociace MAC existuje teprve druhým rokem a my se ho účastníme poprvé," řekla Kladenskému deníku náčelnice TJ Sokol Kladno a zároveň vedoucí oddílu mažoretek Markéta Tůmová.

Odborná porota na Sletišti pečlivě posuzovala výkony dívek nejen z Kladna, ale i Prahy, Dačic, Nového Boru, Kutné Kory, České Lípy a Rakovníku.

TÉMĚŘ KOMPLETNÍ sestava mažoretek z oddílu Květinky se nechala na Sletišti společně vyfotografovat.

Systém je pro laika poměrně složitý. Soutěží se v sólo formacích, dvojicích, trojicích, miniformacích čtyř až sedmi mažoretek a velkých formacích osmi až pětadvaceti mažoretek. Navíc podle věku rozdělených do čtyř kategorií – děti, kadetky, juniorky a seniorky. U poslední z nich si ale nepředstavujme ženy důchodkyně, nýbrž děvčata nad patnáct let věku. A aby to bylo ještě složitější, soutěží se buď s batonem, tedy hůlkou s gumovými konci, nebo pom pomem, tedy třásněmi, jež používají třeba roztleskávačky při sportovních utkáních.

„Děvčata se k tréninkům v sokolovně scházejí dvakrát týdně, na jaře pak trénujeme i na Sletišti nebo zimním stadionu," prozradila Markéta Tůmová.

V příštích týdnech mají kladenské mažoretky opravdu nabitý program. Kromě zmíněného zemského finále mistrovství je 24. května čeká ve Vimperku semifinále mistrovství republiky v mažoretkovém sportu konkurenční asociace IFMS. Na hřišti Slovanu Kladno vystoupí při mládežnickém fotbalovém turnaji 10. května, pak se 
7. června představí na oslavách města Libušína. Chybět nebudou také na kulinářských slavnostech sv. Vavřince, které se tradičně konají počátkem srpna v okolí kladenského zámku.