Že se začínají skutečně objevovat nabídky sezónních brigád, potvrzuje Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce České republiky. "V menší míře se začínají už také objevovat nabídky v rámci letních brigád," říká.

Zároveň ale dodává, že tyto nabídky nemusejí jít často přes úřad práce, firmy mohou využívat jinou metodu shánění brigádníků. "Zaměstnavatelé ale většinou hledají brigádníky spíše prostřednictvím internetové inzerce či vlastních zaměstnanců," vysvětluje.

A skutečně: internetové portály nabízejí mnoho pozic v různých obchodech, případně i pozice ve službách.

Nabídka studentských brigád se přitom ale nijak zásadně nemění, zůstává stejná z minulých let, až skoro tradiční. "Pokud se bavíme o letních brigádách, bývají to obchody – studenti se snaží dostat do retailu, případně do služeb," uvedla Jitka Součková, mluvčí personální agentury Grafton Recruitment.

Právě služby jsou oblíbenými brigádami pro studenty; mají šanci vydělat si peníze v provozu restaurací, kaváren, cukráren a podobných zařízení.

Někdy ale mají zaměstnavatelé problém sehnat vůbec někoho, říká Michal Muláček, který provozuje kavárnu Legenda a restauraci Rock N Roll v Kladně. "Dlouhodobě hledám schopné lidi, aby se ale někdo ozval sám, to je situace absolutně ojedinělá. Ale když už se tak stane, tak to je z důvodu, že je pracovitý," vysvětluje.

S takovými studenty podle něj není problém spolupracovat dlouhodoběji. "Vydrží, než jdou třeba dál studovat na vysokou školu a už nemůžou brigádu v místě vykonávat. Inzeráty ale máme stále," říká.

Kladno zažilo nevídanou událost, na vodojemu přistála nová střecha.
Kladno zažilo nevídanou událost, na vodojemu přistála nová střecha

Jana Pudilová provozuje Cukrářství Pudilovi; mají výrobu a dvě kavárny. Většinou shánějí brigádníky na léto jako obsluhu ke zmrzlině zhruba měsíc před sezonou.

Nemusí ale být jednoduché sehnat vyhovujícího a zodpovědného brigádníka. Podle jejích zkušeností se občas stává, že rodiče přivedou mladého člověka, který úplně pracovat nechce. "Když zjistí, že má umývat nádobí, nandavat zmrzlinu, obsluhovat lidi, tak už může být problém," vysvětluje.

Současně se dělí o další zkušenost: mladí lidé bývají zvyklí mít v ruce mobilní telefon i ve škole, což třeba v pracovním provozu je najednou další problém.

Vedle letních brigád pro studenty se ale objevuje i nabídka krátkodobých pracovních poměrů. Těch není zrovna málo podle evidence úpravu práce. "Ke konci března evidoval ÚP ČR celkem 20 513 takových pozic. Zaměstnavatelé hledají například dělníky v oblasti těžby a stavebnictví, montážní dělníky, uklízeče, pomocníky ve výrobě, v zemědělství či dopravě," dodala Kateřina Beránková z Úřadu práce ČR.

Křest nové knihy spisovatelky Jany Javorské (v bílé košili s černou vestou). Kmotrou byla moderátorka Kateřina Pallayová (v černém kostýmku).
Ve velvarské knihovně pokřtili novou knihu, puritáni zůstali tentokrát doma