Kvůli tomu, že masa kamení a zeminy zavalily přilehlý chodník i vozovku, bylo důvodné podezření, zda se pod nánosem nenacházejí nějací lidé.

Na místo okamžitě vyrazili policisté, hasiči a psovodi z oddílu Městské policie z pražských Klánovic. „Byli jsme zavoláni na průzkum, jestli se na místě nenachází zavalený člověk. Prohledávali jsme s německým ovčákem Alexem a dobrmanem Satem. S tím přijel kolega Jaroslav Filip. Pátrání bylo s negativním výsledkem. Pod hlínou nikdo nezůstal," řekl pražský strážník Michal Sitte.

Přestože se na první pohled může zdát, že celá záležitost pádem zdi skončila, opak je pravdou. Problém pro majitele domu, silničáře, vedení města i řidiče teprve nastal. Historická opěrná zeď je dlouhá několik desítek metrů a hrozí tudíž zřícení i jejích dalších částí. Vážně ohroženi jsou lidé i doprava.

"Na místě jsem byl záhy po události v úterý jako pracovník krizového řízení města. Po převzetí záležitosti od integrovaného záchranného systému  (ved. stavebního úřadu Ing. Horáčková) - řeší situaci odborníci: vedoucí stavebního úřadu, dále vedouci odboru dopravy, s odbornou stavební firmou, s Ředitelstvím silnic a dálnic, SÚ, statikem," řekl Ĺudovít Šikorský.

Vedení města společně s policií a Ředitelstvím silnic a dálnic proto zahájily další kroky.

„Komunikace byla ihned neprůjezdná pro vozidla nad 8 tun. Rychlost byla v místě omezena na 30 kilometrů v hodině a doprava řízena semaforem," řekla ve středu dopoledne mluvčí policie Michaela Nováková.

Jak zjistil později Kladenský deník od člena krizového štábu ve Slaném, Ĺudovíta Šikorského, na dálničních úsecích i dalších příjezdových komunikacích bude nově umístěno celkem 18 upozornění, že přes Lázeňskou ulici nesmí projet nákladní vozidlo nad 12 tun.

Přestože je ale například u benzinky ve Velvarech na silnici I/16 od středy zákazová značka pro vjezd aut nad osm tun. Kladenský deník se přesvědčil o tom, že někteří řidiči kamionu zákaz naprosto ignorují a směle se řítí ke Slanému. Více už je to tedy starostí policie, jak takové šoféry sankcionovat.

Jak dlouho omezení nákladní dopravy přes Slaný potrvá, nikdo zatím ani přibližně ale nedokáže určit.

Dle statika je nutné celou zeď nyní zajistit opěrnými kůly, než bude provedena její definitivní oprava.

Pro majitelku části hradby důchodkyni Marii Jiravovou je to finanční pohroma. Peníze na opravu nemá. „Mám uložené úspory na nové topení. Bohužel se ho nedočkám a budu muset asi opravit zeď," řekla seniorka.

Podobně dopadla v únoru i její sousedka Hana Kostková. Kvůli vysoké frekvenci kamionů v ulici způsobily otřesy i pád její zdi. Desítky tisíc musela zaplatit sama.

Pojištěný má také jen dům. „Půjčila jsem si na to od sestry. Sedmdesát tisíc doma nemívám. Píšeme roky petice. Kamiony nám ničí i domy a nikoho to nezajímá," řekla rozhořčeně Hana Kostková.