„Plamínek dobré vůle a přátelství v dnešní neklidné době i více tolerance a slušnosti mezi lidmi je potřeba šířit a propagovat. Chtěla bych místním skautům za jejich předávání poděkovat,“ uvedla slánská seniorka Zdena Suchá, která si plamínek přátelství odnáší domů již řadu let.

Samotná historie předávání Betlémského světla se traduje z doby před více jak 900 lety z časů křížových výprav proti Mohamedánům, od kterých měl být osvobozen Betlém a Jeruzalém – rodiště a hrob Ježíše Krista. Výpravy se zúčastnilo i několik mládenců z Florencie. Ti přísahali, že když přežijí, přinesou do rodného města plamínek věčného světla z Betlémské baziliky. Slib splnili.

Akce Deníku s názvem Česko zpívá koledy se konala 11. prosince 2019 na Staroměstském náměstí v Praze.
Koledy neměly vždy na růžích ustláno. Církev je dlouho zakazovala

K obnovení tradice věčného světla přispěla v roce 1986 v Rakousku charitativní akce, pořádaná ve prospěch zrakově postižených dětí nadací „Světlo ve tmě“. Její součástí bylo i přivezení posvátného světla z betlémské Jeskyně narození. Od té doby se v adventním čase plamínek přátelství ročně přiváží do Rakouska a odtud z Lince putuje po celé Evropě i do některých míst Ameriky.

Do Česka ho přivážejí brněnští skauti, a odtud je rozváženo po celé naší vlasti na 800 míst. Každý rok je také voleno rakouské Dítě světla – pro rok 2019 byla zvolena jedenáctiletá Victoria Kampenhuber z Horního Rakouska z mládežnické části Červeného kříže, kde je považována za velký vzor v charitativní činnosti.

Češi s oblibou chodí do hospod na pivo
Co přinese rok 2020: Levnější pivo, dražší cigarety a účtenky pro všechny

Hana Tichá