Žáci Základní školy ve Velvarech mají od začátku školního roku nová místa, kde se mohou bavit a rozvíjet. Pro ty nejmenší otevřeli městští zastupitelé opravenou budovu družiny plnou hraček a nového vybavení. Zrekonstruována byla tamní sokolovna, kterou škola užívá k výuce tělesné výchovy.

Družinu otevřelo vedení města spolu se shromážděnými dětmi a jejich rodiči prvního září v deset hodin. Celé následující odpoledne si pak mohli všichni zájemci objekt prohlédnout, aby posoudili, jak se oprava vydařila.

Ačkoliv venku ještě dělníci dokončovali práce na chodníku a dvorku, vnitřek družiny už byl připraven na provoz. Děti tam mohly navštívit čtyři nové třídy vybavené hračkami a příslušenstvím. V budově je i keramická dílna, pracovní kuchyně a cvičná jídelna. „Je to tu hezké, dost na opravě zapracovali a myslím, že se všechno povedlo. Nejlépe je to poznat na dětech, které se hned vrhly k novým hračkám. Očividně si tu vyhrají a budou se sem těšit," konstatovala jedna z přítomných matek Jana Pikalová.

V poledne pak byla otevřena zrenovovaná sokolovna. I tu si mohli až do večera návštěvníci prohlédnout. Členové velvarských spolků tam až do 20 hodin pořádali sportovní klání. Sokolovnu budou využívat žáci i obyvatelé Velvar. Pro školní účely bude otevřena od osmi do patnácti hodin, od šestnácté hodiny ji pak mohou užívat skupiny a jednotlivci.

Oba projekty stály bezmála 25 milionů korun. Práce na budově družiny začaly loni 
v prosinci. Cena úprav interiéru byla zhruba pět milionů korun a město ji hradilo ze svého rozpočtu. Další tři miliony si vyžádalo zateplení objektu. Část z toho pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí. Celkové náklady včetně úprav příjezdové cesty a dvorku činily 8,5 milionu korun.

Na sokolovně dělníci pracovali bezmála rok. Budovu nejprve zateplili, vyměnili všechna okna a udělali novou fasádu, což stálo 5,3 milionu korun. Cena vnitřních úprav sokolovny pak převýšila deset milionů korun. Celkově náklady na opravu budovy včetně přístupové cesty a vnitřního vybavení vyšly na šestnáct milionů korun.

Autor: Tadeáš Burger