Jak řekla Kladenskému deníku Lenka Stanslická zabývající se propagací kina, mohou se Slaňáci těšit na řadu novinek, přímých přenosů i nově vznikající filmový klub například pro seniory.

„Slánské kino se snaží přinášet svým divákům žánrovou i krajinnou rozmanitost, kterou pak zpestřuje dalšími aktivitami – festival dětského diváka, Hobití maraton či přenos záznamu koncertu Eltona Johna,“ říká Stanslická.

Nasnadě jsou podle jejích slov i přenosy baletních či operních představení z Metropolitní opery v New Yorku. Slánské kino projevilo o tento druh programového zpestření zájem ihned, jak se tato novinka v České republice objevila.

Kritéria pro výběr kin, která se mohou do projektu zařadit, jsou však velmi přísná.

Návrh zastupitele

„Důležitým předpokladem je dostatečně veliký zájem diváků, dále je tu pak technická náročnost přenosů, kdy je pro promítání potřeba mít titulkovací zařízení, neboť přenosy jsou v originálním znění.


V neposlední řadě je důležitá i finanční stránka. Jednotlivé vstupné se pohybuje kolem tří set korun,“ podotýká slánský zastupitel Pavel Bartoníček (OMS), jenž se myšlenku oživení kina zabývá už několik let. Otázkou zůstává, jak tento zájem podchytit.

„Otevírá se zde prostor pro aktivní přístup nejen vedení kina ale především nového vedení města. Nechme se překvapit, jak se této věci dokáží zhostit,“ podotýká Bartoníček.

"Domnívám se, že kultury je ve městě naší velikosti dostatek a jestli některé zájmové skupině chybí kulturní vyžití, buď si je musí zorganizovat sama, nebo hledat jinde, mimo Slaný.

Přesto ale existuje řada možnosti, jak kulturu ve Slaném zkvalitnit. Například digitalizované městské kino jich nabízí hned několik. Mohou to být přímé přenosy baletních představení z Paříže, Amsterodamu, Birminghamu a Petrohradu, či představení z Národního divadla v Londýně nebo Metropolitní opery v New Yorku.

Špičková kultura nejvyšší kvality, které však odpovídá i cena, pohybující se v rozmezí 250 – 650 Kč za vstupenku. V případě cyklu těchto představení by se však podařilo ceny snížit, jak to lze zjistit například  u pražského kina Bio Oko. 

Zde se totiž, jako v jednom ze 70 kin v rámci celé ČR, záznamy představení právě z newyorské Metropolitní opery promítají," doplňje zastupitel.

Přenosů jsou jinde už stovky

Přímé přenosy z Met, jak je tato scéna familiérně nazývána, se do kin po celém světě uskutečňují již devátým rokem. Z původních 60 kin na severoamerickém kontinentu, kde se s přenosy v prosinci 2006 začínalo, to o rok později bylo už 600 kinosálů ve 23 zemích po celém světě s celkem 920 000 diváky.V sezóně 2014/15 budou přenosy probíhat už přibližně do 2000 kinosálů v 66 zemích světa. V ČR je každou sezonu navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu.

Devátá sezóna operních přenosů byla zahájena 11. října 2014 inscenací Macbeth od G. Verdiho, následována postupně díly autorů jako W. A. Mozart, G. Bizet G. Rossini, R. Wagner, F. Lehár, J. Offenbach, P. I. Čajkovskij, B. Bartók, P. Mascagni či R. Leoncavallo.

"Jsem si jistý, že i ve Slaném a na Slánsku je dostatek zájemců o taková představení. Otázkou zůstává, jak tento zájem podchytit. Zde je prostor pro aktivní přístup nejen vedení KZMS ale především nového vedení města. Nechme se překvapit, jak se této věci dokáží zhostit.

Nejbližší kinosály, které zájemcům z našeho regionu operní přenosy z Met nabízejí, jsou v Kralupech nad Vltavou (Kino Vltava) a v Praze (Bio Oko, Aero, Světozor, Multikino CineStar a kino Radotín). Zařadí se k nim i Městské kino Slaný?" uzavírá Pavel Bartoníček.