Podle mluvčí slánského úřadu Lucie Krčkové, věnovali lidé vítězným návrhům bezmála tisíc hlasů. Vše ještě schválí zastupitelé na svém nejbližším zasedání. Práce budou uskutečněny zčásti letos na podzim. 


Co se týká projektu Nevyloučená Pražská II. etapa, který uspěl, byla jeho předkladatelkou Sylvie Webingerová. Společně s dalšími obyvateli lokality navrhli upravit veřejný prostor pro míčové hry nejen pro děti ale i jejich rodiče. Úprava umožní podle navrhovatelky smysluplné trávení volného času a zabrání propadu do vyloučené lokality. Vše s podtitulem Sportem proti zlobení. Na proměnu prostoru je vyčleněno bezmála půl milionu korun. 


Druhým úspěšným návrhem, který získal mnoho hlasů je výstavba workoutového hřiště při 3. ZŠ ve Slaném. Jeho předkladatelem je úspěšný slánský trenér kickboxu Mario Jarkas. Jedná se o prostor, kde budou umístěny venkovní posilovací stroje. Na jeho vybudování je určeno více než 300 tisíc korun. 
Podle mluvčí Krčkové je projekt na workoutové hřiště kvalitně zpracovaný, takže je velmi pravděpodobné, že by mohl být uskutečněn prakticky ihned po schválení zastupiteli. 

Kladenská ulice Československé armády výrazně mění svůj vzhled. Po počátečních stížnostech místních je zřejmé, že dělníci zde přidali na tempu a nyní intenzivně pracují, aby se vše stihlo v plánovaném termínu.
Práce na rekonstrukci pergol v Kladně zdárně pokračují


„Co se týká nevyloučené Pražské, na tom bude ještě dále pracovat manažerka rozvoje města Martina Prokešová. Není tedy zatím jisté, jestli se vše stačí dodělat do konce roku. Pokračovalo by se proto počátkem roku následujícího,“ dodala Krčková.


Projekty, které letos nezvítězily, se budou patrně ucházet o zájem veřejnosti ještě i v dalších letech. Z tohoto důvodu patrně radnice přistoupí k tomu, že částku participativního rozpočtu navýší. I v tomto případě je rozhodnutí ale především na zastupitelích. 


Mezi dalšími projekty, které byly sice nápadité, ale nejvíce hlasů tentokrát nezískaly, byly dále: Psí hřiště v lesoparku Háje za 190 tisíc korun, Revitalizace zahrady v lokalitě u Modráků a multifunkční komunitní prostor v lokalitě U Kasáren za 390 tisíc korun, Pítko na dětské hřiště v ulici Na Sadech za 150 tisíc korun, Lavičky na zastávky MHD za 200 tisíc korun, Lavičky do Wilsonovky za 120 tisíc korun, Mašinková vyhlídka v parku v ulici Dukelských hrdinů za 245 tisíc korun Dětské hřiště Hrad Kocour II. Etapa Na Sadech za 523 tisíc korun.

„Dění ve Slaném sleduji aktivně dlouhé roky, zejména pak naši politickou scénu, takže jsem rád, že se lidem dala zase další příležitost, aby si o svém městě mohli tak trochu rozhodovat sami a vyvinuli vlastní iniciativu. Pokud se projekty, jako ty letošní, osvědčí, jsem proto, aby se do participativního rozpočtu dalo příště třeba i více peněz, aby se mohly udělat i jiné prospěšné věci ve městě, které lidé požadují,“ řekl k projektům Václav Houška.

Ilustrační foto
Bezohledný řidič ohrožoval lidi, policie proto žádá o spolupráci


Ve středních Čechách letos participativní rozpočet spustily například také Říčany nebo Sadská na Nymbursku. Od loňska ho mají Mnichovice u Prahy. Města a obce tak dostávají přímo od obyvatel tipy na investice v příštích letech.