„Dle návrhu smlouvy, který byl městu předložen, se podpisem město zaváže, že ponechá a bude provozovat hřiště minimálně po dobu deseti let.

Záruka na hrací plochu je kromě časového hlediska omezena i do rozsahu, a to na závady vzniklé v důsledku vad materiálu nebo ve výrobě včetně výjimky, kdy záruku nelze uplatnit například v případě opotřebení nebo neprovádění kontroly a údržby městem. Dalším bodem ve smlouvě, který vyvolával poprvé pochybnosti je odpovědnost," řekla Lucie Krčková, mluvčí slánské radnice.

Podmínky smlouvy

K podmínkám smlouvy dodala, že dárce nenese žádnou odpovědnost a město po něm není oprávněno požadovat jakékoli plnění. Naopak městu mohou být ukládány sankce a smluvní pokuty, a kromě nich ještě město odpovídá dárci za škodu nebo nemajetkovou újmu bez omezení.

Uplatňování odpovědnosti za vady hřiště u zhotovitele je na městu s tím, že zhotovitel odstraní vadu jen v případě jejího uznání. Nutné je uzavření nadstandardního pojištění. Smlouva dále stanovuje, že město zajistí opravu nebo obnovu hřiště pokud dojde k poškození třetí osobou.

Ve smlouvě se po prvním nepřijetí hřiště podařilo alespoň snížit sankce za nedodržení podmínek. Slavnostní otevření sportoviště pro děti, které bude postaveno v Arbesově ulici, se uskuteční 12. června od 10 do 18 hodin. Hodinu před polednem vystoupí na slavnosti Michal Nesvadba z kouzelné školky, a každou hodinu se dále na pódiu uskuteční vystoupení divadla Scéna Příběhy s Rákosníčkem.

„Na hřišti bude připraveno několik soutěžních stanovišť, za které dostanou děti razítka a následně dárkovou tašku. K dispozici bude také trampolína, v okolí balónkový klaun, děti si budou moci nechat pomalovat obličej a namalovat si Rákosníčka na nová bílá trika, která dostanou," sdělila mluvčí úřadu Lucie Krčková.

Na místě, kde by mělo hřiště vzniknout, tedy mezi činžáky v Arbesově ulici, se dnes uskuteční od 16 hodin plánovaná schůzka se starostou města Martinem Hrabánkem.

Ani další plocha pro předškoláky a děti školou povinné na sebe nenechá dlouho čekat. Veřejně přístupným, pod dozorem správce, se stane dopravní hřiště ve Smečenské ulici v areálu Modelářského střediska.

K dispozici bude malým cyklistům a chodcům denně od 8 do 17 hodin, přičemž z části ho bude využívat Ostrov Dům dětí a mládeže. Výjimkou jsou i zde plánované a školní akce.