Přestože oponenti dlouhodobě poukazují na to, že hala bude zejména v dopoledních hodinách nevyužitá i kvůli velké vzdálenosti od většiny místních škol, obhájci výstavby argumentují možností pronájmu haly pro mimoslánské oddíly a pořádáním různých mistrovských soutěží.

Předkladatelé navíc tvrdí, že florbalisté a futsalisté musejí hrát ligové zápasy v jiných městech, protože hala BIOS u gymnázia nemá rozměry hřiště dle svazových norem.

Někteří kritici z řad opozice poukazují na to, že především vládnoucí ANO a sociální demokracie slibovali voličům, že nebudou rozšiřovat novou výstavbou občanskou vybavenost města a naopak, že se soustředí na údržbu a rozvoj té stávající. Nemluvě o slibu vypisovat referenda k otázkám sporných a nákladných rozhodnutí. Přesto je odhlasováno.

Kritici

Kritici z řad veřejnosti jsou názoru, že by bylo ekonomičtější zbourat nevyhovující halu BIOS vedle gymnázia a místo ní postavit sportoviště požadovaných parametrů.

„Myslím si, že kdyby vybudovali novou halu na místě staré, nevznikaly by další náklady. Kromě BIOSky přijde režie nové haly na 700 tisíc korun ročně. Navíc futsalisté nemají pokračovatele děti. Nevím, kdo tam bude hrát," řekl například Miloš Farský.

Koalice si i tak stojí za svým tvrzením, že hala je pro město nezbytná a její výstavba a provoz nezatíží rozpočet. „Opozice sice v zásadě neodmítla potřebnost důstojného moderního sportoviště, ale priority města pro nejbližší roky vidí jinde.

Například ve zlepšení životního prostředí v místních částech, péči o seniory a pomoc školám a školkám," řekl opoziční zastupitel Jaroslav Hložek (Volba pro Slaný).

Místostarosta

Město požádá o dotaci, na jejím přidělení bude zahájení stavby za 27 milionů korun záviset. V optimistickém případě by to mohlo být i příští rok, „řekl místostarosta Slaného Milan Grohmann.

Na halu město začne připravovat projekt. „Čím více bude projekt připravený, tím vyšší bude šance na získání dotace," uvedl místostarosta. Podle Grohmanna je zájemců o novou halu hodně a měla by mít dobrou vytíženost.

Stávající BIOS se nachází v centru města, kde jsou mimo jiné i problémy s parkováním a nestačí pokrýt poptávku sportovních klubů, ale třeba i skupin amatérských sportovců.

Multifunkční hala by měla vzniknout poblíž slánského atletického areálu. Pro město by to podle místostarosty znamenalo, že by nemuselo na její obsluhu najímat další personál.

Nová hala by také měla mít nižší provozní náklady, protože by měla být energeticky úsporná. Na provoz by sice podle místostarosty město doplácelo, ale nemělo by jít o vysoké částky. Hala by také měla mít tribunu pro 200 diváků a splňovat oficiální parametry většiny sálových sportů.

Po dokončení haly by ta starší měla fungovat jako školní tělocvična pro blízké střední školy. Mimo dobu vyučování by měla sloužit všem obyvatelům Slaného.