To vše přinášejí pro radost i pro ochutnání svojí výstavou slánští zahrádkáři a velkopěstitelé. Díky podpoře města a vstřícnosti vedení Knihovny Václava Štecha vystavují výsledky svého celoročního snažení už potřetí v její vstupní chodbě.

Slavnostní zahájení výstavy, která byla k vidění do sobotního poledne, se uskutečnilo ve čtvrtek dopoledne za přítomnosti starosty Slaného Pavla Záloma,

ředitelky knihovny Zoji Kučerové, členů Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu (ÚS ČZS) Kladno Karla Sedláka a dlouholetého, emeritního, předsedy Josefa Jandíka. Bez nich a hlavně iniciativy slánských zahrádkářů Jaroslavy a Vladimíra Frolíkových či kladenské Libuše Drozdové by výstava nikdy nevznikla.

Lví podíl na zdaru akce mají pochopitelně pěstitelé. Jinak by nebylo co vystavovat.

Jak poznamenala Jaroslava Frolíková, pokladní ze slánské ZO ČZS Pod Božím hrobem, všem, kteří přispěli, moc děkuje a bude ráda, když se do výstavy zapojí v následujících letech ještě i další dobrovolníci.

Kromě toho, že Jaroslava Frolíková pečuje celoročně 
s manželem a kamarádem Vladimírem Klímou o vše v jejich kolonii i vlastní zahradu, stará se také o nejmladší generaci.

„Pravidelně k nám během roku přicházejí děti z Mateřské školky U Divadla, kterým ukazujeme, co a jak na zahrádkách roste a jak vlastně zelenina, ovoce a kytičky vypadají. Děti nám za odměnu pomáhají zahajovat výstavy svými vystoupeními,“ řekla Jaroslava Frolíková.

Jelikož ve vedení ÚS ČZS 
nastaly změny, nebylo nikoho, kdo by se pořadatelství obdobných výstav Růže a květy podzimu a Plody podzimu ujal v Kladně. Tudíž tyto akce 
v tamní Kleinerově ulici letos nebudou. Tajemník svazu Karel Sedlák ale přislíbil, že tradice bude za rok pokračovat.