Chystané akce

Kromě plánované výstavby sportovní haly za 27 milionů korun v prostoru za atletickým stadionem, na kterou přispěje Slaný z rozpočtu 14 miliony korunami, by měla být konečně zahájena první etapa intenzifikace čistírny odpadních vod za 33 milionů korun.

Dále čeká Slaňáky plynofikace areálu městské nemocnice za 13,6 milionů korun, stejně jako dostavba II. Patra budovy B za 1,4 milionu korun. Kotelny a plynovody budou ve Slaném řešit na více místech.

Vybudování kotelny a nového plynovodu se dočkají také v Domě s pečovatelskou službou Na Sadech. Akce přijde na 1,9 milionu korun. Za 1,6 milionu bude opravena dále kotelna v Základní škole v Palackého ulici a za 1,4 milionu korun bude rekonstruována i kotelna v Městském muzeu.

Revitalizována bude dále také Hanžburského ulice, navazující z boku na nedávno dokončenou Londu. Zde budou práce provedeny za čtyři miliony korun.

Radnice poskytne letos potřebnou finanční injekci také 1. základní škole Na Hájích, která dostane tři miliony korun na III. etapu oprav střechy a novou elektroinstalaci.

Kromě investičních akcí sáhnou po loňském úsporném roce Slánští do kapsy, aby mohli podpořit oblíbené městské slavnosti částkou 490 tisíci korunami. Jejich termín rada ani zastupitelstvo ještě neprojednávali.

V každém případě by slavnosti Slaňáci rádi udělali jako samostatnou akci nejspíše jednodenní, která by už nebyla spojena jako vloni například se záříjovým rožněním uherského býka.

Vzhledem k tomu, že zastupitelé neodsouhlasili návrh instalovat u vjezdu na náměstí zpoplatněnou závoru, bude uspořený milion korun použit na jiné potřebné akce.

Parkování

Co se týká placeného parkování, i nadále jsou ve Slaném dva lístkové parkovací automaty a takzvaný kanadský systém jednotlivá stání u chodníku jsou opatřena časovými sloupky či parkování na vyhrazené ploše ve Třebízského ulici.

Bohužel, největšího sousta v podobě spláceného parkovacího domu proti Městskému centru Grand, jehož konečná cena bude bezmála sto milionů korun, si budou Slaňáci muset ještě pořádně ukousnout.

Nerentabilní plně automatické a stále poruchové zařízení, ke kterému řidiči nemají ani po slevách parkovného dodnes důvěru, nemá budoucnost vůbec jistou. Nabízejí se různé alternativy jak situaci vyřešit, včetně toho, zařízení zakonzervovat.

„Abonentů, kteří mají předplacenou parkovací kartu v domě, je minimum a obhospodařovat tak nákladné zařízení, včetně platu obsluhy a oprav pro pouhých padesát lidí, kteří zde mají zájem parkovat, to se nám skutečně jednou může velmi prodražit.

Zatím jdou opravy na účet firmě Koma, která ho stavěla a odstraňuje nedostatky v rámci záruční lhůty. Zhruba za dva roky se o opravy domu budeme muset začít starat my jako město a pro rozpočet to bude trvale velká zátěž," připomněl místostarosta Slaného Milan Grohmann.

Bez oprav a s obsluhou, se kterou se ale také původně nepočítalo, stojí už nyní provoz parkovacího domu pokladnu města 2,5 milionu ročně. Přičemž parkovací dům byl otevřen v lednu roku 2013.