Místo v Nezamyslově ulici, kde pramen vyvěrá, chce vedení města uvést do nové důstojnější podoby. Na základě toho byli osloveni už před časem dobrovolníci, kteří navrhli několik podob budoucího pramene. Vítězným se stal návrh slánských architektů Martina Zajíčka a Jana Studeného. Jak potvrdil starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS), před opravou je potřeba dořešit vlastnické vztahy s majiteli pozemku, kam pramen zasahuje. Podle starosty by úpravy měly být hotové ještě letos.

Novou podobu dostane vyústění pramene, stejně tak chodník a nejbližší okolí. Jak jsme výše předeslali, rekonstrukci místa řeší město už několik let. V anketě se utkala tehdy řada návrhů, včetně historických, přičemž moderní pojetí zvítězilo. Dle projektu by měly náklady na renovaci pramene dosáhnout zhruba 700 tisíc korun. Pramen vytékající nedaleko úpatí slánské hory byl, dle legend, kdysi skutečně slaný, přičemž zde později vznikly, dnes už neexistující, lázně.

Snímek ze čtvrtého ročníku Regio Slanensis konaného tradičně v aule Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném.
Cyklus zajímavých přednášek Regio Slanensis bude v aule gymnázia
Zora Dvořáková (druhá zprava vpředu) v obležení přátel. Vlevo kladenská historička Irena Veverková, vzdělavatelka kladenského Sokola Alena Kottová a zcela vpravo vpředu nakladatel Milan Nevole.
Zora Dvořáková se stala se Dámou české kultury