Od loňského listopadu ho přechodně provozovala firma Koma, která ho postavila. Měla zlepšit jeho spolehlivost a zkrátit čas vydání zaparkovaného vozidla. Nespolehlivost a dlouhá doba vydání totiž byly dlouhodobými problémy, se kterými se parkovací dům potýkal.

„Dalším problémem byla neplatnost smlouvy s dodavatelskou firmou, kterou uzavřelo dřívější vedení města," řekl místostarosta Slaného Pavel Zlámal (ANO).

Slanému zbývá doplatit za parkovací dům v ceně téměř sto milionů korun zhruba třetinu. Letošní splácení slánští zastupitelé pozastavili kvůli problémům s nespolehlivostí.

Město chystá tento měsíc zátěžový test parkovacího domu. Poté si zastupitelé nechají udělat nový technický posudek.

„Posudek by měl odpovědět na otázku, jakou má dílo v pozměněných parametrech vlastně hodnotu a kolik ze zbývajících sedmatřiceti milionů korun bychom měli dodavateli zaplatit," prohlásil Zlámal.

Dohoda o narovnání

Slaný a firma Koma musí do konce října podepsat takzvanou dohodu o narovnání. Ta by měla nahradit podle Zlámala neplatné smlouvy a dodatky, které podepsal bývalý starosta Ivo Rubík bez schválení rady nebo zastupitelů.

„Osobně se domnívám, že hlavním problémem bude stanovit cenu, za kterou by mělo město Slaný parkovací dům od firmy Koma koupit a uzavřít s ním související smlouvy o záruce, servisu a podobně," podotkl Zlámal.

Pokuta

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Slanému uložil za výstavbu parkovacího domu pokutu 190 tisíc korun. Město ji zaplatilo a nyní podle místostarosty musí radnice vymáhat vzniklou škodu po předchozím vedení. Současně proto požádalo písemně členy bývalé rady o uhrazení uvedené částky.

„Chceme veřejně deklarovat, že takový postup je naší povinností vyplývající ze zákona a také vzhledem k tomu, že odpovědnost bývalých členů městské rady je podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jednoznačná," řekl Zlámal.

V písemné reakci, kterou slánský úřad od členů bývalé rady obdržel, prohlašují dotčení, že nevidí k úhradě pokuty důvod. Martin Hrabánek (ODS), jenž byl starostou Slaného v době podání odvolání, už dříve řekl, že město pokutu dostalo neoprávněně.

Podle něj podmínky v původní smlouvě nebyly splnitelné ani kontrolovatelné či vymahatelné.

Dva roky zpět

Parkovací dům ve Slaném byl otevřen v lednu 2013. Jeho kapacita je 149 aut. Město by ho mělo splácet ještě dva roky.

Systém funguje tak, že řidiči najedou na hydraulicky zvedanou plochu, zaplatí poplatek, automat jim auto vynese do patra a zaparkuje na volné místo.