Akci pořádá Unie ovocnářů severočeského regionu ve spolupráci s městem a sdružením Přemyslovské střední Čechy.
Trasa dlouhá zhruba sedmnáct kilometrů vedla po rozkvetlých sadech, které se rozkládají kolem Slaného a kam je běžně vstup zakázán.

Na startu před letním kinem dostal každý mapu trasy. Po cestě čekalo na cyklisty několik zastávek, kde se mohli občerstvit a posilnit ovocem od regionálních pěstitelů. Nechyběla ani exkurze v ovocnářství.

„Máme radost z velkého množství účastníků. Povedlo se nám počasí, tak jsme spokojeni," řekl jeden z organizátorů Pavel Kašpárek.

Mezi desítkami cyklistů byla také Bára Růžičková z Kladna se svým synem Lukášem. O akci se prý dozvěděla od kamarádky. „Jsem nadšená. Je tu kouzelná krajina. Ani by mě nenapadlo, že jsem vlastně u Slaného. Určitě pojedeme příští rok znovu," usmála se mladá maminka. Sedmiletý Lukáš se s dlouhou trasou pral statečně a zvládl ji i navzdory velkému horku.

Při zastávkách bylo dost času pro každého, aby si odpočinul a posilnil se. Nebylo nutné někam pospíchat.

Jak řekl Pavel Kašpárek trasa byla zatím pokaždé zhruba stejná, ovšem pro další ročník uvažují o její obměně. "Slavnosti květů se pořádají na různých místech České republiky. Chceme lidem ukázat, že regionální ovocnáři mají dostatek kvalitního ovoce," dodal jeden z organizátorů.